Paddenstoelen komen eindelijk tevoorschijn: ‘Ze hebben een heel belangrijke functie’

Woensdag 28 September 2022
  • Joop Verburg, voorzitter van Natuurvereniging Zuidwolde (Rechten: RTV Drenthe/Marcel Drent)

Het is u misschien ook opgevallen, maar de laatste weken waren er nog maar weinig paddenstoelen te zien. Normaal gesproken komen paddenstoelen in augustus boven de grond, maar door de droge zomer duurde dit langer. Na de regen van afgelopen week schieten ze weer uit de grond.

Joop Verburg is voorzitter van Natuurvereniging Zuidwolde en expert op het gebied van paddenstoelen. "In Drenthe kennen we zo'n 2.500 ontdekte paddenstoelen. En deze paddenstoelen hebben een heel belangrijke functie. Maar dat ze nu een maand later zijn, dat is niet zo erg", legt hij uit.

"Je kan ze onderverdelen in twee categorie├źn. Paddenstoelen die afbreken; die zijn belangrijk voor het afbreken van bomen, takken of bladeren bijvoorbeeld. En dan heb je paddenstoelen die zorgen voor de aanvoer van water en voedingsstoffen voor bomen, planten en kruiden", vertelt Verburg. Maar dit doen de schimmels ook als ze niet zichtbaar zijn.

Jaarlijkse excursie

Omdat er zoveel te leren valt over paddenstoelen en omdat ze zo belangrijk zijn, organiseert de natuurvereniging elk jaar een excursie. "Ik ga altijd met de kinderen mee op pad, dat vind ik het leukst", lacht de voorzitter. "Wij organiseren dit omdat de natuur onder druk staat. Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd dicht bij de natuur te betrekken en ze liefde voor de natuur bij te brengen. En daar zijn paddenstoelen een goed voorbeeld voor."

Tijdens de excursie worden er behoorlijk wat soorten gevonden. "We vinden tussen de 60 en de 80 soorten paddenstoelen ongeveer", vertelt Verburg. De excursie is aankomende zaterdag en iedereen mag meedoen. Hij start om half 10 bij het parkeerterrein Tonckenhuys in Zuidwolde.

Benieuwd naar de rest van het verhaal van Joop? Bekijk hieronder de video.

Contact
opnemen