Paarse en witte dovenetel in opmars

  • De paarse dovenetel is vaker gezien dan de jaren ervoor (foto: Saxifraga/Marijke Verhagen)

Voor de zesde keer op rij werd de Eindejaars Plantenjacht gehouden door FLORON en Tuintelling.nl. Plantenliefhebbers konden tussen Eerste Kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. De resultaten zijn onlangs bekendgemaakt: in totaal werden er 571 verschillende wilde of verwilderde plantensoorten ontdekt. Het madeliefje werd het meest gezien.

FLORON en Tuintelling.nl spoorden natuurliefhebbers aan om tussen Eerste Kerstdag en 3 januari een uur op zoek te gaan naar bloeiende planten. Van de 571 verschillende soorten bloeiende planten werd het madeliefje het meest waargenomen (1029), gevolgd door straatgras (872) en vogelmuur (837). Erg opvallend was de grote stijging van de paarse en witte dovenetel. Vooral de paarse dovenetel werd veel geteld en staat op de vijfde plek.

Minder winterbloeiers

Door de nachtvorst begin december werden er opvallend minder winterbloeiers aangenomen. Winterbloeiende struiken, zoals de hazelaar en zwarte els, werden opvallend minder geteld ten opzichte van vorig jaar. Het gewone sneeuwklokje was het enige bolgewas dat regelmatig werd geteld.

Meer weten over de uitkomst? In dit rapport vind je alle resultaten.

Top 10 winterbloeiers

1. Madeliefje
2. Straatgas
3. Vogelmuur
4. Klein kruiskruid
5. Paarse dovenetel
6. Paardenbloem
7. Herderstasje
8. Duizendblad
9. Witte dovenetel
10. Gewone melkdistel

Contact
opnemen