Overlast in natuur houdt aan, maar geld ontbreekt: ‘Mentaliteit van mensen verandert’

Woensdag 26 April 2023
  • Afval in de natuur (foto ter illustratie) (Rechten: Van Oost Media)

De overlast op de terreinen van Maatschappij van Weldadigheid loopt soms de spuigaten uit, merkt directeur Minne Wiersma. Sinds het uitbreken van de coronapandemie is het lontje korter, en dat vraagt om handhaving. Met subsidies konden boa's worden ingehuurd, maar die regeling loopt af.

Wiersma hoopt samen met andere natuurorganisaties dat de provincie opnieuw geld uittrekt om de capaciteit nog eens op te hogen. "Zo'n 98 procent van de mensen houdt zich keurig aan de regels, maar 1 á 2 procent doet dat niet", stelt hij vast.

'Regels gelden voor iedereen, maar niet voor mij'

Met een jaarlijkse toegift van 40.000 euro is de Maatschappij van de Weldadigheid uit de brand geholpen. Tot voor kort waren er één of twee boa's op vrijwillige basis aan het werk voor de organisatie, die zich richt op het behouden en ontwikkelen van het gedachtegoed van koloniestichter Johannes van den Bosch.

Inmiddels leidt het gedrag van bezoekers ertoe dat er volwaardige, betaalde toezichthouders nodig zijn om de orde te bewaken op de terreinen van Maatschappij van Weldadigheid. Met de subsidie kunnen de handhavers worden betaald.

Wiersma: "Sommigen hebben iets over zich van: de regels gelden voor iedereen, alleen niet voor mij", benadrukt hij de noodzaak van de toezichthouders.

Mentaliteit

Naast het negeren van de regels lijken mensen natuurgebieden vaker als een soort dumpplaats te zien. Drugs- en huis- en tuinafval worden er achtergelaten, en de kosten van de opruimwerkzaamheden komen op het bordje van de terreinbeheerders.

"De mentaliteit van mensen verandert", vervolgt Wiersma. "Een kleine minderheid verziekt het voor de rest. En dan helpt niet alleen het aanspreken van de overtreders, maar zijn boetes in bepaalde situaties ook noodzakelijk."

Wiersma hoopt niet alleen volgend jaar, maar ook dáárna de beschikking te hebben op extra geld voor de boa's. "Want ik denk niet dat het snel stopt. De overlast is toegenomen, érg toegenomen", besluit hij.

Een toezichthouder legde enkele jaren geleden uit welke verwensingen hij naar zijn hoofd krijgt geslingerd:

Lees ook:

Contact
opnemen