Oude reuzen op Brink in Assen flink kopje kleiner: lelijke zwam op de stam

Dinsdag 04 Juni 2024
  • Een zwam verzwakt de 160 jaar oude Amerikaanse eik op de Brink (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)

Twee monumentale bomen op de Brink in Assen leggen bijna het loodje door een zwam. Maar een noodgreep moet ze voorlopig redden: ze worden een fors kopje kleiner.

Er zit tonderzwam op de stam, een schimmel die de boom verzwakt. De gemeente laat over een paar weken beide boomkronen fors terugsnoeien, zodat de oude reuzen een tijdje langer kunnen blijven staan. Al lijkt kap op den duur wel onvermijdelijk. Want de zwam is niet te bestrijden.

Gevaar minder groot

De aangetaste reuzen zijn zo'n 160 jaar oud. De ene boom is een zomerlinde op de hoek met de Brinkstraat, recht tegenover het oude Huis van Bewaring. De ander is een Amerikaanse eik op de hoek met de Torenlaan. Op beide dikke stammen zitten zichtbaar dikke zwammen.

Door de grote kruin met het dikke bladerdek fors kleiner te maken, heeft de boom straks minder voeding nodig en is het gevaar van zware afbrekende takken minder groot. De tonderzwam neemt namelijk stukje bij beetje bezit van de stam, en maakt de boom steeds zwakker. Uiteindelijk legt die het loodje.

Assen wil dat gevaar niet afwachten en neemt nu alvast maatregelen met een veel kleinere en dus minder zware kroon.

Afbeelding
Tonderzwam op de stam van een meer dan 160 jaar oude zomerlinde (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)

Met de snoeiactie, een soort uitstel van executie, geeft Assen zichzelf ook wat bedenktijd over welke nieuwe bomen er in de toekomst moeten komen. Zo staan er op de Brink ook oude kastanjebomen, beuken en een plataan.

Kap over paar jaar?

De gemeente heeft geen idee hoelang beide aangetaste bomen de finale klap nog kunnen ontlopen. "Dat hangt ervan af hoe ze reageren op de snoei en hoe de schimmel zich verder ontwikkelt. In de tussentijd gaan we alvast op zoek naar nieuwe bomen. Maar de kans is groot dat kappen toch al binnen een paar jaar moet."

Jaarlijks controle

Op de Brink, pal voor het Drents Museum, staan veel meer monumentale bomen. Een aantal vraagt om meer aandacht, omdat ze oud of ziek zijn. Jaarlijks controleert een boomdeskundige alle bomen en volgen er acties zodra er ziekte ontdekt wordt. "Dat heeft helaas niet altijd voldoende effect, zoals bij de zomerlinde en de Amerikaanse eik", aldus de gemeente.

Afbeelding
De zomerlinde (rechts) op de Brink is ook aangetast door zwam (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)

Contact
opnemen