Otter en ijsvogel zijn indicatie voor goede waterkwaliteit Sultansmeer

Zondag 27 November 2022
  • Vlakbij Ruinerwold ligt het Sultansmeer (Rechten: RTV Drenthe)

Het waterwingebied Ruinerwold bestaat voor een groot deel uit het Sultansmeer, een waterpartij die ontstaan is tijdens de laatste ijstijd. Het is een zogenoemde pingoruïne die volstaat met water en omgeven is door een ringwal.

De waterkwaliteit is uitstekend, zo blijkt uit de aanwezigheid van verschillende dieren die prijs stellen op schoon water.

Glimp

"Je moet naar het midden van het water kijken", wijst blauwe boswachter Peter Bartelds van watermaatschappij WMD. "Daar vliegen ze rakelings over het wateroppervlakte en gaan dan naar de kant. Het is een blauwe flits die je voorbij ziet schieten." De ijsvogel is een beschermde inheemse soort die met zijn felblauwe en -oranje verendek scherp afsteekt tegen de omgeving.

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Een ijsvogel boven het Sultansmeer (Rechten: RTV Drenthe)

Toename

"De ijsvogel komt hier veelvuldig voor en de aantallen zijn de laatste tijd aardig toegenomen", aldus Bartelds. "Dat is een goede ontwikkeling. Het komt door de zachte winters die we hebben gehad. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar juist in strenge winters hebben we minder ijsvogels." De ijsvogel leeft van visjes, garnalen, rivierkreeften en waterinsecten. Als het zo koud is dat het water bevroren is, vindt de broedvogel geen voedsel.

Otter

Een andere indicatie van de goede waterkwaliteit is de otter die zich op wildcamerabeelden van de oever laat zien. Otters zijn behendige waterdieren en geduchte jagers. 's Nachts komen ze in actie op zoek naar vissen, amfibieën, watervogels en rivierkreeften. Overdag zoeken de dieren hun dagrustplaats op die zich in de dichte vegetatie op de oever bevindt.

Bekijk onderstaande beelden voor een glimp van de otter

Lees ook:

Contact
opnemen