Openbaar fruit in Westerbork: ‘Dit smaakt zeker naar meer’

Zaterdag 16 December 2023
  • Vrijwilligers planten fruitbomen in Westerbork (Rechten: RTV Drenthe / Steven Ophoff)

Westerbork kan en moet duurzamer. Dat vinden althans de leden van Duurzaam Westerbork. Dat platform wil de biodiversiteit binnen Westerbork vergroten. Voor een boomplantdag op een druilerige middag melden zich tientallen vrijwilligers. "Super toch!", glundert Janette Kinds. "Dit is geweldig, ik ben hier heel trots op."

Kinds zit in de werkgroep Voedsel en Natuur. "Wij zijn een fruittuin aan het maken. We willen bijdragen aan meer biodiversiteit."

"Het wordt een openbaar plantsoen dus iedereen mag hier komen om fruit te plukken. We verwachten dat over zo'n twee jaar het eerste fruit te plukken is."

Stukje cultureel erfgoed

Ingwer van Hoek zit in dezelfde werkgroep. Hij loopt rond om de vrijwilligers instructies te geven zodat de fruitbomen goed gedijen. "Drentse dorpen hadden van oudsher boomgaarden, maar die zijn weggeconcurreerd door de supermarkten. En dit is een goede plek om een stukje cultureel erfgoed weer neer te leggen."

Tekst gaat verder onder de video

De uitgekozen fruitbomen zijn allemaal verschillend. "De Drentse Bellefleur, Zoete Kroon, verschillende peren, een paar pruimen", somt Van Hoek op. "Omdat ze allemaal verschillend zijn bloeien ze ook op een ander moment en dat is voor insecten heel belangrijk."

Volgens Van Hoek is speciaal gekozen voor een zichtlocatie voor de nieuwe boomgaard. Dit opent mogelijk de deuren voor andere toekomstplannen. Zo droomt de werkgroep nog van meer diverse bossingels of van een voedselbos. "Dit smaakt zeker naar meer."

Contact
opnemen