Op pad in de Drentse natuur: op zoek naar pingoruïnes

Zondag 27 Januari 2019
  • Een van de vele pingoruïnes in Drenthe ligt bij Peize (foto: Het Drentse Landschap/Bertil Zoer)

Deze week gaat ROEG! samen met boswachter Kees van Son op zoek naar pingoruïnes. Als je weet waar je moet zoeken, is dat niet eens zo moeilijk. In Drenthe liggen namelijk naar schatting zo'n 2500 mogelijke pingoruïnes, het grootste aantal van Noordwest Europa.

Een pingoruïne is het overblijfsel van een pingo. Pingo's ontstonden in de laatste periode van de laatste ijstijd tot zo'n 10.000 jaar geleden. Het was een ijsheuvel die langzaamaan steeds groter werd omdat er steeds meer grondwater net onder de oppervlakte bevroor.  

Ontstaan van een pingoruïne
Nadat het ijs zo dik was geworden dat de bovengrond openbrak, ontstond de pingoruïne. Door het zonlicht smolt het ijs. De ruimte die eerder door het ijs werd ingenomen, stortte in en er ontstond een kuil met water. Hierin hebben zich door de jaren heen dikke veenpakketten gevormd.

Herkennen van een pingoruïne
Een pingoruïne is vaak rond met een verhoging rondom. Maar om zeker te weten dat het om een pingoruïne gaat, is onderzoek nodig. Dit gebeurt met handboren om de diepte en dikte van het veen vast te stellen.

Lees ook: Zelfs Mexicanen komen voor Drents ‘Pingo Paradise’

Promoten van de pingoruïnes
Twee jaar geleden startte Landschapsbeheer Drenthe met het Pingo Programma. Pingoruïnes zijn namelijk bijzondere landschapskenmerken die op een bepaalde manier beheerd moeten worden. Ze zijn in aardkundig, ecologisch, recreatief en cultuurhistorisch opzicht van belang.

"Ik zou het heel mooi vinden als Drenthe geassocieerd wordt met pingoruïnes, zoals het nu geassocieerd wordt met hunebedden," vertelde projectleider Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe eerder aan RTV Drenthe. "Als mensen weten wat ze zien, wordt iets interessanter. We willen ze daarom bewust maken van de geschiedenis van de pingoruïnes."

Test jouw kennis over pingoruïnes: Quiz: wat weet jij over pingoruïnes?

Erop uit
Heb je zin gekregen om met eigen ogen een pingoruïne te zien? Trek dan je wandelschoenen aan en volg een van deze routes: de wandelroute Esmeer van Staatsbosbeheer gaat langs de grootste pingoruïne van Drenthe in de Kop van Drenthe, de wandelroute Takkenhoogte van Het Drentse Landschap gaat langs het Meeuwenveen, een pingo met een duidelijke ringwal.

Contact
opnemen