Op pad in de Drentse natuur: de Hondsrug

Zondag 29 Mei 2022
  • Een van de grafheuvels rondom Gieten (Rechten: RTV Drenthe)

De Hondsrug doorkruist Drenthe vanaf Emmen richting Groningen. De rug van gemiddeld twintig meter boven NAP en het gebied eromheen is één van de oudste cultuurlandschappen van ons land én het enige geopark.

Al sinds de ijstijden wonen en werken hier mensen. Er liggen bossen, beken, heidevelden, dorpen, akkers en grafheuvels. "Het is ongelooflijk verrassend, er is eeuwenlang gewoond op de Hondsrug, er is van alles gebeurd", aldus boswachter Bertil Zoer van Het Drentse Landschap.

Esdorp

Gieten is één van de dorpen die op de Hondsrug liggen. Van oorsprong is het een esdorp met een brink. De brink was vroeger een open ruimte aan de rand van het dorp waar het vee verzameld werd om naar de gemeenschappelijke weide te gaan. Tegenwoordig is het vaak een plein midden in het dorp. De essen, hoger gelegen gebieden rondom de dorpen, waren in gebruik als gemeenschappelijke akkers. Gieten wordt omringd door bos- en heidegebieden.

Bosjes

Samen met Loes dwaalt boswachter Evert Thomas door de bosjes ten zuiden van het dorp. "Er liggen veel mystieke bosjes overal op de Hondsrug. Je kunt de Hondsrug hier ook heel mooi ervaren, het landschap golft prachtig. En dan die kleine eikenbosjes van vroeger. Een behoorlijk aantal is verdwenen, maar in de overgebleven bosjes zitten een heleboel interessante dingen."

Afbeelding
Frambozenplanten zijn inheems voor Drenthe (Rechten: RTV Drenthe)

Vruchten

Waaronder een hoop fruit. "Dit is een strubbenbosje. Je ziet de eiken overal staan. Van oorsprong komt daar de blauwe bosbes in voor. Die heb ik hier nog niet gezien, maar wel de lijsterbes, de Amerikaanse vogelkers, het krentenboompje en de beuk. Die geeft geen bessen maar wel beukennootjes." In een volgende bosje staan frambozenplanten, een inheemse soort die van oorsprong in Drenthe voorkomt.

Begraven

Rondom Gieten ligt een groot aantal grafheuvels. In het Zwanemeerbos ten noorden van het dorp liggen drie groepen van in totaal zesentwintig stuks. Uit onderzoek is gebleken dat ze vooral uit de ijzertijd afkomstig zijn. Tussen de Varik en het Meulenpad ten zuiden van Gieten liggen drie grafheuvels dicht bij elkaar. "Die grafheuvels horen ook bij de Hondsrug", aldus de boswachter. "Hoog en droog, daar begraaf je je doden."

Erop uit

Ben je nieuwsgierig geworden naar het eeuwenoude landschap van de Hondsrug? Trek dan je wandelschoenen aan en kies een wandelroute uit. Het boswachterspad Beek en Bos van zeventien kilometer voert langs meanderende beekjes, woeste stuifduinen en stille dennenbossen. De Groene Wissel Gieten vertrekt vanuit het dorp en neemt je mee naar de beboste Gasselterduinen en de bossen van het Gietenerveld. De erfgoed wandelroute is negen kilometer lang en loopt langs grafheuvels, hunebedden en over karakteristieke beukenlanen.

Lees ook:

Contact
opnemen