Op Fietse: een fietstocht door de geschiedenis

Zaterdag 18 Augustus 2018
  • De tocht van vandaag komt langs het onderduikershol in het Valtherbos)(foto: RTV Drenthe / Jörn Reuvers

Lekker de natuur in! In de zomermaanden juli en augustus presenteert ROEG! elke dag een tocht door de Drentse natuur. Vandaag fietsen we met Marketing Drenthe door het Ellertsveld en duiken we in de sage van Ellert en Brammert.

Waar: Schoonoord
Vertrekpunt: Stationsplein in Emmen
Afstand: 51 kilometer
Route: klik hier

De naam Ellertsveld zegt het al. Het gebied is vernoemd naar Ellert, één van de twee rovende reuzen Ellert en Brammert, die volgens de sage in het Ellertsveld woonden.

Volgens het verhaal zouden ze onder het heidegebied een grote ondergrondse hut hebben gemaakt. Vanuit deze hut hadden Ellert en Brammert draden gespannen waaraan een bel hing. Als een onwetende reiziger het veld overliep, hoorde het duo de bel en trok het veld in om de reiziger neer te slaan en te beroven.

Totdat ze op een dag het mooie meisje Marieke tegenkwamen. Hoe dat afliep lees je hier. En als je meer wilt weten over de reuzen kun je een kijkje nemen in het openluchtmuseum van Ellert en Brammert, dat op de route ligt. 

Onderduikershol 
Daarnaast gaat de tocht door Valtherbos en Boswachterij het Sleenerzand, waar vennetjes en heidevelden elkaar afwisselen. In het Valtherbos zie je veel grafheuvels, drie hunebedden en kom je langs het onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog, dat werd bewoond door een groep Joodse onderduikers. In totaal hebben er in het hol zestien onderduikers gezeten. 

Zoek je meer wandel- of fietsroutes of andere uitstapjes in de Drentse natuur? Je vindt ze op de Facebookpagina Op pad in de Drentse natuur.

Contact
opnemen