Onvangbare hangbuikzwijnen Drents-Friese Wold nu toch echt verdoofd en naar opvang gebracht

Donderdag 06 April 2023
  • De dierenarts met een van de gevangen hangbuikzwijnen (Rechten: Natuurmonumenten / Martijn Marskamp)
  • De twee zwijnen zijn gevangen (Rechten: hangbuikzwijn)
  • De dierenarts bij een van de zwijnen (Rechten: hangbuikzwijn)

De twee gedumpte hangbuikzwijnen die al ruim anderhalve week ietwat beduusd rondscharrelen in het Drents-Friese Wold zijn gevangen en verdoofd. Dat laat boswachter Sanne van Gemerden weten.

De afgelopen tien dagen leek het vangen van de tot 'mini-tanks' omgedoopte hangbuikzwijnen een onmogelijke klus, maar nu is het dus toch gelukt.

Buitencategorie

De naam mini-tanks kregen de dieren toebedeeld nadat duidelijk werd dat ze zich niet lieten vangen. Elke keer wanneer verschillende natuurorganisaties dachten de dieren in een omheining te hebben, gooiden de hangbuikzwijnen hun gewicht in de strijd en stormden ze door de vangnetten heen.

"Als Natuurmonumenten zorgen wij natuurlijk goed voor onze natuurgebieden en de bijbehorende dieren. Maar hangbuikzwijnen, ja dat is toch wel een andere categorie", aldus Van Gemerden.

Verdoven

Ze lieten zich dus moeilijk vangen, maar moesten wel weg uit het Drents-Friese Wold. Ten eerste omdat naast wilde zwijnen ook hangbuikzwijnen niet welkom zijn in onze provincie. Maar bovenal ook omdat de gedumpte dieren niet makkelijk overleven in de voor hen onbekende, wilde natuur.

Al vrij snel regelde Natuurmonumenten met hulp van de hobbyvarkenvereniging een opvanglocatie bij een dierenopvang in Drachtstercompagnie. Maar ja, hoe ze daar te krijgen? De meest diervriendelijke optie was verdoven, zou dat niet lukken dan moesten de beesten afgeschoten worden. Maar meerdere vangpogingen strandden en ook verloor Natuurmonumenten de dieren even uit het oog.

Dierenarts

Natuurmonumenten klopte onder andere aan bij de provincie en de gemeente Westerveld voor hulp. Maar beide instanties hielden de deur op slot, of wisten zelf ook niet goed wat ze met de hangbuikzwijnen aan moesten.

Uiteindelijk kreeg de natuurorganisatie na meerdere oproepen tot hulp contact met dierenarts Peter Klaver. Hij kon ze helpen bij het verdoven van de dieren. "Vandaag had hij toevallig een afspraak in het Noorden van het land, dus kon hij gelukkig ook hier langskomen", vertelt Van Gemerden.

Dierenarts Peter Klaver legt uit hoe hij de hangbuikzwijnen verdooft, en geeft de hangbuikzwijnen ook een originele naam: (tekst gaat verder onder video)

'Mij krijg je niet te pakken'

Het was nog best een 'behoorlijke jachtpartij' om de beesten te pakken te krijgen vertelt de dierenarts. Volgens Van Gemerden gaven de hangbuikzwijnen zich niet zomaar gewonnen: "Je zag een van hen terwijl 'ie met een pijltje in zijn rug rondliep nog denken van: 'mij krijg je niet te pakken'."

Maar de beesten vielen na het verdoven toch rustig in slaap en zijn nu door medewerkers van Natuurmonumenten in een trailer met stro gelegd. Klaar om na hun avontuur in het Drents-Friese Wold bij te komen bij de dierenopvang in Drachtstercompagnie. Waar ze even na vier uur vanmiddag aankwamen.

Natuurmonumenten benadrukt dankbaar te zijn voor alle hulp die uiteindelijk door de hobbyvarkenvereniging en ander particulieren is geboden.

Lees ook:

Contact
opnemen