Ongenode bezoeker waterwingebied verstoort de boel

Zaterdag 21 Mei 2022
  • Het zwarte oogmasker is kenmerkend voor een wasbeer (Rechten: Alexa via Pixabay)

Een onverwachte bezoeker in het WMD waterwingebied Noordbargeres ontregelt de waterbron. Van schade is echter geen sprake. De dader doet geen kwaad en wordt met rust gelaten.

"Keer op keer werd het beveiligingsmechanisme getriggerd waardoor de bron steeds uitschakelde", vertelt Saskia Teeuw van WMD. "Maar het lukte niet om de oorzaak te achterhalen. We hebben de collega's van terreinbeheer gevraagd om een wildcamera te plaatsen."

Ontsnapt

Zo kwam de aap uit de mouw, of beter gezegd de wasbeer. "Veel scenario's zijn de revue gepasseerd, maar een wasbeer zat er niet tussen", lacht Teeuw. "Het gaat waarschijnlijk om een van de dieren die bijna twee jaar geleden uit Wildlands ontsnapten."

In het wild

Het is niet de eerste keer dat een wasbeer zich in de vrije natuur laat zien. Tot nog toe worden ze vooral in Limburg en Gelderland gesignaleerd, maar ook in onze provincie zijn af en toe sporen te vinden. In Drenthe gaat het om hooguit acht of negen wasberen, denkt boswachter Bertil Zoer. "Zoals het nu lijkt, zijn het zwervers", zegt hij. "We hebben nog geen bewijs gezien dat hier jongen worden geboren."

Lees ook:

Contact
opnemen