Onderzoeker uit Peize ontwikkelt ‘slim vogelhuisje’

Zaterdag 20 Mei 2023
  • Jacob Kamminga bij een vogelhuisje (Rechten: NOS)

'Slimme vogelhuisjes' die vertellen wat hun bewoners eten. Jacob Kamminga uit Peize is er als onderzoeker van de Universiteit Twente druk mee bezig. Hij ontwikkelt de technologie voor de vogelhuisjes.

De eerste exemplaren hangen nu op de Veluwe en in Amsterdam. Uiteindelijk worden dit er honderden, verspreid over het hele land. "Zo kunnen we straks met weinig moeite veel meer informatie verzamelen en nieuwe inzichten opdoen", zegt Kamminga tegen de NOS.

Beter beeld van biodiversiteit

De vogelhuisjes zijn onderdeel van een tien jaar durend project om een beter beeld te krijgen van de biodiversiteit in ons land. Door vast te leggen wat de vogels eten, bieden de slimme kastjes namelijk óók zicht op de soorten die om zo'n huisje heen leven. En daarmee op de biodiversiteit op die plek.

De camera in het dak van het vogelhuisje gaat dankzij een sensor automatisch aan zodra een vogel naar binnen vliegt. Zo maakt een nestkast honderden filmpjes per dag van vogels met voedsel in hun snavel. Onderzoekers verknippen die filmpjes tot foto's. De komende tijd krijgen tienduizenden foto's een label, bijvoorbeeld 'spin' of 'rups'.

Algoritme

Om de prooien automatisch te herkennen, ontwikkelt Kamminga een algoritme. Hij zal tienduizenden screenshots gebruiken om het algoritme te leren wat er op de beelden te zien is. Hoe meer snavels met verfrommelde spinnen en geplette rupsen het algoritme heeft 'gezien', hoe beter het prooien herkent. Uiteindelijk moet het algoritme zelfstandig de labels aan de beelden hangen en zo verschijnt er iedere dag een rapport van wat er allemaal in een vogelhuisje binnenkomt.

"Het scheelt heel veel tijd", aldus Kamminga. "We wilden graag op een grootschalige manier gaan meten en dat kan alleen als je de nestkast of de sensor in het algemeen slimmer maakt."

De NOS ging langs bij Jacob Kamminga en zijn vogelhuisjes:

Project Arise

Binnen het project Arise werken wetenschappers aan meer van zulke technologieën. Bijvoorbeeld aan microfoons die automatisch registeren welke soorten vogels en sprinkhanen ergens aanwezig zijn.

"Vergelijk Arise met een nieuwe ruimtetelescoop", zegt programmamanagerElaine van Ommen Kloeke van Naturalis Biodiversity Center. "Die leert ons het heelal beter te begrijpen. Arise bestaat uit heel veel kleine onderdelen die ons veel gedetailleerder laten zien wat er allemaal leeft in Nederland."

Contact
opnemen