OM weer naar rechter in zaak over moedwillig vangen en doden van bevers

Woensdag 22 November 2023
  • Een bever (foto ter illustratie) (Rechten: Ralf82 via Pixabay)

Het Openbaar Ministerie legt zich niet neer bij de vrijspraak van Waterschap Hunze en Aa's in een zaak over het vangen en doden van bevers. Hunze en Aa's zou bij die aanpak bewust risico's hebben genomen.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden sprak het Drents-Groningse waterschap in maart vorig jaar vrij, in navolging van de rechtbank. Het OM, dat eerder een boete van 5.000 euro eiste, gaat nu in cassatie.

'Alle regels en voorschriften nageleefd'

Het waterschap is ervan overtuigd dat bij de bestrijding van de muskus- en beverratten alle regels en voorschriften zijn nageleefd. Bij eerdere zittingen reageerde een woordvoerder opgelucht op de vrijspraak, onder meer voor de medewerkers die de dieren vangen. "Ze proberen altijd zo zorgvuldig mogelijk hun werk te doen. Voor hen was het extra vervelend dat deze zaak werd aangespannen."

Het OM vond wel dat Hunze en Aa's willens en wetens het risico nam dat de beschermde bever slachtoffer zou worden van het vangbeleid van de muskusrat. De geplaatste klemmen zijn immers bedoeld om muskusratten mee te vangen, maar zouden meer slachtoffers maken.

De rechtszaak werd in gang gezet om een bever die in het voorjaar van 2020 in het gebied van het waterschap werd gevonden met een klem aan zijn lichaam. Van dat incident werden videobeelden gemaakt.

Cassatie

Wanneer je in cassatie gaat, dient dat beroep bij de Hoge Raad. Die behandelt de zaak niet opnieuw inhoudelijk, maar gaat alleen na of de rechter en het gerechtshof het recht op de juiste manier hebben toegepast.

Lees ook:

Contact
opnemen