Noorderlicht laat zich boven Drenthe zien en later deze week mogelijk weer

Maandag 27 Februari 2023
  • Het Noorderlicht boven Emmen (Rechten: Josan Ritsema)

Sommigen zaten er gisteravond al uren klaar voor, anderen baalden vanochtend bij het aanschouwen van allemaal fraaie foto's dat ze 'm gemist hadden. Het Noorderlicht liet zich gisteravond even boven onze provincie zien en dat lieten veel natuurliefhebbers en fotografen zich niet ontgaan.

Josan Ritsema was in Emmen een van de gelukkigen die het natuurverschijnsel wist vast te leggen. "Foto gemaakt met een iPhone, beter dan dit gaat het niet worden", Twitterde ze.

Komende twee nachten ook kans

Dat het poollicht zich boven Nederland laat zien, mag als relatief zeldzaam worden beschouwd. "Jaarlijks gebeurt dat misschien één of twee nachten", vertelt weerman Roland van der Zwaag. Zelf kreeg hij er overigens niets van mee: "Ik lag al op één oor", lacht hij. Wie het Noorderlicht gisteravond gemist heeft, hoeft overigens niet meteen nog een jaar geduld op te brengen: zowel komende nacht als morgennacht kun je het poollicht weer zien. "Al is de kans komende nacht heel klein door de bewolking. In de nacht van dinsdag op woensdag is de kans dat je 'm ziet een stuk groter."

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daarbij komen grote hoeveelheden geladen deeltjes in de ruimte. Door de aantrekkingskracht van de aarde worden deze deeltjes vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is. De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsten op elkaar. Daar komt energie bij vrij, met als gevolg prachtige kleuren aan de hemel.

Niet alleen in Drenthe kon je het natuurverschijnsel zien. Op social media lieten mensen uit onder meer Genemuiden, Nijkerk, Dokkum, Franeker, Lauwersoog en het Waddengebied zien dat ze het Noorderlicht met hun camera hadden vastgelegd. Ook boven natuurgebied De Onlanden bij Peize was het raak, zoals op onderstaande foto te zien is.

Afbeelding
Het Noorderlicht boven De Onlanden (Rechten: Persbureau Meter)

Contact
opnemen