Noordenveld trekt 60.000 euro uit voor herstel van bomen

Dinsdag 30 Augustus 2022
  • Tijdens de storm van 2019 is in en rondom Roden veel schade ontstaan (Rechten: RTV Drenthe/Marjolein Knol)

De gemeente Noordenveld gaat vier jaar lang 60.000 euro besteden aan het herstellen van de laanstructuren en het bevorderen van de biodiversiteit. Dit naar aanleiding van de schade die is aangericht tijdens de zomerstorm in de nacht van 4 op 5 juni 2019.

Tijdens die nacht zijn naar schatting 800 bomen verloren gegaan. In 2021 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen, waarin gevraagd is om met een plan van aanpak te komen voor het herplanten van bomen. Dat plan ligt nu op tafel.

Totaalbedrag van bijna één miljoen

Uit het plan blijkt dat het een-op-een vervangen van de bomen niet mogelijk is. Dat heeft meerdere redenen laat de gemeente weten. "Op een aantal plaatsen is het ongeschikt. Daarnaast is er een totaalbedrag nodig van 958.800 euro nodig. Hiervoor is op dit moment zowel geen budget, als personeel beschikbaar om in vier jaar de totale herplant van de 800 bomen te realiseren."

De gemeente heeft een scenario op tafel liggen, waarbij gestart wordt met het herstel van de laanstructuren en het bevorderen van biodiversiteit. Hiervoor wil de gemeente vier jaar lang elk jaar 60.000 euro beschikbaar stellen. Voor de overige herplant wil de gemeente de koppeling zoeken met klimaatadaptatie en herinrichtingsprojecten. Herplanting van bomen komt in die plannen weer voor te liggen.

Het aanplanten van bomen op industrieterreinen, in woonwijken en op schoolpleinen wordt niet opgenomen in dit plan van aanpak. Hiervoor worden al initiatieven van de gemeente uitgewerkt. Zo worden nieuwbouwwijken klimaatadaptief ingericht waarbij vergroening wordt ingezet.

'Het meest zichtbaar'

Volgens de gemeente is het plan dat er nu ligt, met het herstellen van de laanstructuren, het meest zichtbaar voor de burgers. "Daarnaast kan het herstelplan aansluiten bij de gebieden waar vanuit hittestress aanwezig blijkt te zijn."

De raad besluit op 21 september of het plan wordt aangenomen.

Lees ook:

Contact
opnemen