NK tegelwippen is begonnen: ‘Een mens wordt gelukkiger van groen’

Donderdag 21 Maart 2024
  • Het NK Tegelwippen is begonnen (Rechten: NK Tegelwippen)

Het NK Tegelwippen is van start gegaan. In dit kampioenschap draait het om vergroening van je tuin. Inwoners en gemeenten gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor groen.

In ruim 175 gemeenten in Nederland worden vanaf vandaag in hoog tempo tegels uit de tuin getrokken. In Drenthe doen de gemeenten Assen, Midden-Drenthe, De Wolden en Hoogeveen mee. "Het draagt bij aan de biodiversiteit en klimaatadaptatie," vertelt Remco Moen Marcar. Hij is een van de initiatiefnemers van het NK Tegelwippen. "Maar het belangrijkste: Een mens wordt gewoon gelukkiger van groen!"

Tegel eruit, plantje erin

Tijdens het kampioenschap worden tegels in de tuin vervangen voor gras, bloemperken, bomen of geveltuinen. "Het vergroenen van je achtertuin heeft veel voordelen", verteltMoen Marcar. "We hebben steeds warmere periodes in Nederland en sommige mensen hebben last van de hitte. Planten worden minder warm dan tegels dus dat helpt." Een groene tuin zorgt er ook voor dat grondwater langer wordt vastgehouden. "Het werkt als een soort spons. Zo wordt de riolering ontlast bij hevige regenbuien."

Het kampioenschap duurt tot 31 oktober. De gemeente die de meeste tegels weet te wippen, wint de 'Gouden Tegel'. Daarnaast worden nog meer prijspakketten uitgereikt voor verschillende klassementen. Op de website van het NK wordt bijgehouden hoeveel tegels uit de tuinen zijn getrokken. Sinds de eerste editie in 2020 zijn er al bijna negen miljoen tegels gewipt. De organisatie verwacht dat dit jaar de tien miljoenste tegel uit de tuin wordt gehaald om plaats te maken voor groen.

Het NK Tegelwippen is onderdeel van de campagne: 'Een Groener Nederland begint in je eigen tuin'. Een samenwerking van onder meer overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties. Samen willen ze de Nederland klimaatbestendiger maken.

Lees ook:

Contact
opnemen