Nieuwe film en expositie over verwildering van Drents-Friese Wold

Zondag 31 Juli 2022
  • Het Aekingerzand is onderdeel van het Drents-Friese Wold (Rechten: Wikimedia Commons)

Het Drents-Friese Wold is een nationaal park op de grens van Drenthe en Friesland. Het natuurgebied van ruim zesduizend hectare is na De Hoge Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Beheer van dit natuurgebied is gericht op het creëren van meer wilde natuur.

In een nieuwe film die in het buitencentrum van het Drents-Friese Wold te zien is, laat Staatsbosbeheer zien hoe die robuuste natuur eruit ziet. De expositie in de mediatheek van het buitencentrum is bedoeld als aanvulling op de film.

Variatie

"In het Drents-Friese Wold zijn we bezig om de natuurlijke processen zoveel mogelijk te herstellen", legt boswachter Widmar van der Meer uit. "Wat je dan ziet, is dat je minder monotone bossen krijgt. Dus meer variatie in het bos waar veel soorten van profiteren." Dood hout blijft liggen en zorgt voor nieuw leven. "Juist op oud hout groeien paddenstoelen, schimmels en mossen. De diversiteit gaat ermee omhoog."

Recreatie

Ruimte voor de natuur wil niet zeggen dat bezoekers niet langer welkom zijn. Vrijwillige gidsen nemen bezoekers mee op excursie, voor een avondwandeling over het Aekingerzand of een zoektocht naar reeën. Voor de jonge bezoekers zijn er zintuigentochten en speurtochten met Kees Koolmees. En wandelaars kunnen zelfstandig een van de gemarkeerde routes volgen.

(artikel gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Het Drents-Friese Wold mag verwilderen (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)

Buitencentrum

Het buitencentrum aan de rand van het natuurgebied is het startpunt voor een bezoek aan het Drents-Friese Wold. De tentoonstelling Grenzeloos Wold geeft informatie over het natuurgebied en er worden verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd. In het Boswachterslab krijg je een idee van de werkkamer van een boswachter.

Wilde natuur

De ideeën om meer wilde natuur te creëren bestonden al langer. Bij de presentatie van de plannen begin 2019 vertelde Henk van Hooft, voorzitter van de Stuurgroep Drents-Friese Wold, dat ongeveer een kwart van het gebied wilde natuur wordt. "Daar moet de natuur, zowel de plantengroei als de dieren, haar natuurlijke gang kunnen gaan, zonder dat de mens daar een duidelijke invloed op heeft. Maar als je daar gewoon wilt wandelen en je hebt een paar stevige schoenen aan, dan is dat geen probleem."

Trailer

Bekijk hieronder een stukje uit de nieuwe film van Staatsbosbeheer. De volledige film is te bekijken in het buitencentrum van het Drents-Friese Wold in Appelscha.

Lees ook:

Contact
opnemen