Nieuwe Drentse natuur trekt bijzondere vogel aan: De krekelzanger

Zaterdag 25 Mei 2024
  • De krekelzanger in een boom nabij Hoogeveen (Rechten: Hans Dekker)

Aan de rand van Hoogeveen, op de grens van natuurgebied De Olde Kene, is een bijzondere vogel neergestreken: De krekelzanger. "Het is een groot nieuw natuurgebied, waar de vogel zijn plekje heeft gezocht."

"Het is bijzonder dat een zeldzame vogel zich hier een tijdje vestigt", vertelt ecoloog Hans Dekker. "We hebben de laatste decennia hard gewerkt aan het vergroenen van Drenthe. We hebben waterbedden aangelegd en nieuwe natuur ingericht. En dat gebied is geschikt geraakt voor soorten als de krekelzanger."

De krekelzanger

"Zoals zijn naam al aangeeft: hij maakt een geluid als een soort krekel, dat raspende geluid", legt Dekker uit. "Alsof je in een Zuid-Europees land op vakantie bent en je hoort overal krekels. Dat moet je erbij voorstellen. Echt een heel leuk geluid."

De krekelzanger leeft vooral in Oost-Europa en ze overwinteren in het zuiden van Afrika. "Als ze dan terugkomen van hun trek, slaat er weleens eentje linksaf in plaats van rechtsaf. Dan zitten ze opeens in Drenthe."

Naast het spoor

De zeldzame vogel heeft een plekje gevonden aan de noordkant van Hoogeveen, vlakbij het spoor. De vogel lijkt wel te schrikken van de langs zoevende treinen. "Dan duikt hij pats-boem de struik in. Dan moet je als vogelaar geduld hebben om te wachten totdat hij weer bovenin gaat zitten. Hij laat zich niet wegjagen, maar hij vindt de trein ook niet leuk."

Zeldzaam

De krekelzanger wordt een enkele keer waargenomen in Nederland. Dekker: "Het is echt een bijzonder beest. Als zo'n beest op een plekje gaat zitten komen er altijd vogelaars kijken. Het is een vogel die je minimaal een keer in je leven gezien wil hebben. Op sommige plekken staan er wel vijftig tot honderd mensen op een rij met lange lenzen." Maar niet in Hoogeveen. "Hier komen elke dag wel een paar vogelaars, maar er loopt niets uit de hand."

Lees ook:

Contact
opnemen