Nieuw onderkomen ‘t Egelhuus Hollandscheveld bijna af: ‘Gelukt dankzij sponsoring’

Maandag 01 Juli 2024
  • Eddy de Jong van 't Egelhuus is blij met het nieuwe onderkomen (Rechten: RTV Drenthe / Remco Wilkens)

De vlag kan uit in Hollandscheveld. Het nieuwe onderkomen van 't Egelhuus is bijna klaar. "De buitenkant staat", zegt een tevreden opvangvader Eddy de Jong.

In maart luidden opvangeigenaren Eddy en Linda de Jong de noodklok. De blokhut waarin de egels werden opgevangen, stond nog net niet op omvallen. En geld voor een nieuw onderkomen? Dat was niet voorhanden.

Oud en versleten

De oude opvang was volgens De Jong meer dan dertig jaar oud. "Een aantal planken was doorgerot. Zo erg dat ze met de hand verkruimelden", zegt hij. De houtproblemen werden per toeval ontdekt toen de buurman van het stel een nieuwe schutting liet plaatsen.

Binnenin de blokhut viel de schade nog mee. Dat kwam volgens De Jong door de goede isolatie. Jaarlijks vangt 't Egelhuus zo'n vijfhonderd dieren op. Een groot deel van hen komt aansterken omdat ze sterk vermagerd zijn. Dat gebeurt per dierenambulance of door particulieren die de verzwakte egels zelf komen brengen.

Duur grapje

Het herbouwen van de blokhut was een dure grap. "We hebben diverse acties opgezet om aan financiƫn te komen. Het is een dure aangelegenheid. Onder andere via Stichting Dierenlot en Veterans For Animals konden we een nieuw onderkomen bouwen. Ook een flink aantal particulieren heeft een donatie gedaan", zegt De Jong.

De dierenvrienden hadden een begroting van 30.000 euro, "maar daar gaan we iets overheen. Dankzij de sponsoring gaat het lukken." De buitenkant van het onderkomen staat nu drie dagen overeind. De eerst volgende stap is het isoleren en aftimmeren van de binnenkant. Vervolgens komen er 24 nieuwe hokken in. Een deel daarvan wordt gebruikt voor lange opvang, een ander deel voor de quarantaine voor zieke egels.

Insecteneter

Volgens De Jong loopt het storm met de egelopvang. "We hebben altijd te weinig ruimte. Er komen altijd meer egels binnen dan verwacht. Normaal 's zomers hebben we geen enkele egel zitten, maar nu zijn zeven hokken bezet. Dat komt door de mens. De egel is een insecteneter, maar wij maken onze tuinen steeds strakker, waardoor er minder insecten zijn."

In augustus moet de egelopvang klaar zijn. Dan beginnen de drukke opvangmaanden. "Ik heb nog anderhalve maand, dus dat moet goedkomen", besluit De Jong.

Lees ook:

Contact
opnemen