Niet elke egel komt alleen de winter door

Donderdag 23 November 2017
  • Egels maken een nest met bladeren en takjes. (Foto: RTV Drenthe/Marike Goosens
  • Bij gevaar rolt een egel zich op. (Foto: RTV Drenthe/Marike Goossens)

Om de koude en voedselarme winter te overleven, houden egels een winterslaap. November is de maand dat ze in slaap gaan. Maar niet elke egel kan dit op eigen kracht.

Egels die in de herfst niet dik genoeg zijn, kunnen niet in winterslaap komen. Voor egels die te vroeg wakker worden, is er een ander probleem: er is nog geen eten te vinden. Daarom zijn er de vrijwilligers van 't Egelhuus, zij vangen ondervoede egels op. 

Kattenvoer
Normaal gesproken eet een egel in de herfst zo veel mogelijk om vetreserves op te bouwen. Dankzij deze vetlaag overleeft hij zijn winterslaap. Zodra de vetlaag dik genoeg is en de temperatuur daalt, gaat de egel op zoek naar een plekje waar hij veilig kan slapen. 

Maar niet alle egels lukt het om voldoende te eten. "De egels die bij ons komen, krijgen elke dag een kuipje kattenvoer om aan te sterken. Op dit moment hebben we 42 egels, maar het zijn er ook wel eens negentig geweest", aldus Linda de Jong van de egelopvang 't Egelhuus.

Na de winter worden de dieren uit de opvang weer vrijgelaten in de natuur.

Hulp voor de egel 
Wat kunnen we zelf doen? "We kunnen de egel helpen door onze tuin niet op te ruimen", vertelt De Jong. "Want egels houden van beschutte plekjes waar zij een nest maken van takjes en bladeren".

Wanneer breng je een egel naar de opvang? "Egels zijn nachtdieren. Als je overdag een egel ziet, is er waarschijnlijk wat aan de hand. Neem dan contact op met de egelopvang. Wat je vooral niet moet doen, is de egel melk geven. Egels kunnen hier niet tegen."

Wakker worden
Het wakker worden na de winter kost heel veel energie. "Het is net alsof hij uit een coma ontwaakt, zo diep is hij in slaap geweest", aldus De Jong. Zodra de egel wakker is, moet hij meteen op zoek naar eten. 

Nadat de egel hersteld is van zijn winterslaap, gaat hij op zoek naar een partner. Vanaf juli krijgen zij jongen. Ook de jongen moeten veel eten om op tijd zwaar genoeg te zijn voor de winterslaap.

Contact
opnemen