Negentig kinderen planten vandaag een bos

Woensdag 15 Maart 2023
  • Kinderen planten samen met boswachter Vincent de Lenne een nieuw bos (Rechten: Staatsbosbeheer)

Drenthe krijgt er een nieuw bos bij, in de buurt van de schaapskooi van Balloo. Negentig kinderen plantten vanochtend, op de provinciale Boomfeestdag, tientallen bomen met hulp van een aantal boswachters.

"Elk jaar staan we op Boomfeestdag even stil bij het belang van bomen en bos", zegt boswachter Corné Joziasse van Staatsbosbeheer. Hij verwelkomt de kinderen van de Jan Thiesschool uit Rolde, OBS Anloo uit Anloo, De Drift uit Grolloo en OBS De Bonnerschool uit Gieten. "Het streven is om meer bos te krijgen in Drenthe, wij proberen daar een steentje aan bij te dragen", zegt hij. In 2030 moet Drenthe er in totaal 3.700 hectare aan bos en bomen bij hebben. Dat is tien procent meer dan dat er nu is.

Nationaal Park Drentsche Aa

Staatbosbeheer heeft samen met IVN Natuureducatie, Landschapsbeheer Drenthe, Stichting Het Drentse Landschap en gemeente Aa en Hunze gezocht naar een geschikte locatie voor een nieuw bos. Aan de rand van het beekdal, in het Nationaal Park Drentsche Aa, is die plek gevonden. "Het moet er nu gewoon gaan groeien. Over een jaar of vijf, zes kijk je niet meer over de boompjes heen, maar kan je er doorheen lopen", aldus Joziasse.

De Boomfeestdag hoort bij het landelijke Boomfeestseizoen waarvan het thema luidt: 'het planten van meer bos'. Bomen helpen op verschillende manieren om de klimaatverandering tegen te gaan. Ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren.

Bekijk ook deze speciale uitzending van ROEG! over de Boomfeestdag.

Lees ook:

Contact
opnemen