Negentien schapen gedood door wolf in eerste acht weken van 2022

Maandag 28 Maart 2022
  • Schapen achter een wolfwerend hek (Rechten: RTV Drenthe/Petra Wijnsema)

De eerste acht weken van dit jaar zijn negentien schapen in Zuidwest-Drenthe doodgebeten door een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek uitgevoerd door Bij12, de organisatie die verantwoordelijk is voor onderzoek en afhandeling van wolvenschade.

Als schapen zijn gedood door een wolf, kunnen schapenhouders een schadevergoeding krijgen als ze Bij12 inschakelen. Een onderzoeker neemt dan monsters en voert DNA-onderzoek uit. Eén keer in de paar maanden publiceert de organisatie de resultaten over heel Nederland.

Meeste gedode schapen in Vledder

De gedode schapen waarvan vaststaat dat de wolf de 'dader' is, liepen in Vledder, Vledderveen, Doldersum en Wapse. In Vledder ging het in totaal om dertien schapen, die tussen 3 januari en 15 februari werden doodgebeten. In Boijl, vlak over de provinciegrens in Friesland, werden ook twee schapen doodgebeten door een wolf.

In december werd bekend dat zich opnieuw een wolf in onze provincie had gevestigd. Het ging om een vrouwtje die op dat moment een half jaar in Zuidwest-Drenthe verbleef. Dat is lang genoeg om te spreken van 'vestigen'. Schapenhouders zijn alles behalve blij met de nieuwe inwoonster van onze provincie; vooral omdat de speciale wolfwerende hekken volgens hen niet altijd helpen om het beest bij de schapen weg te houden.

Lees ook:

Contact
opnemen