Natuur krijgt heel wat voor haar kiezen door extreem nat 2023

Vrijdag 05 April 2024
  • De beuken in het Drents-Friese Wold hebben er flink onder te lijden (Rechten: Josien Feitsma / RTV Drenthe)

Gisteren nog vertelden de vier waterschappen dat 2023 voor hen een extreem nat jaar was. Zo zijn in de afgelopen maanden meerdere neerslagrecords verbroken. Vervelend voor wie geen nat pak wil. En ook de natuur krijgt heel wat voor haar kiezen.

In de plaats Wateren, met zo'n naam kan het ook haast niet anders, zijn de gevolgen van de regenval goed te zien. Wortels van bomen die flink onder water staan, grenzen van binnenwateren die veel verder liggen dan normaal en ook broedvogels die goed moeten opletten waar ze hun nest bouwen. De buien van de afgelopen maanden hebben direct hun uitwerking op de natuur.

Waterbuffer

In het Nationaal park blijft het water om meerdere redenen hoog staan. Door een leemlaag in de bodem zakt het water slecht weg. Daarnaast is Staatsbosbeheer de afgelopen jaren bezig geweest om het water met opzet langer in het gebied vast te houden. "De zomers worden ook steeds droger en die verbreken ook records," zegt Lysander van Oossanen, boswachter van het Drents-Friese Wold. "Door het water langer vast te houden kunnen we het gebruiken als een buffer."

De buffer werkt goed, kan worden geconcludeerd. Want er staat veel water in Wateren. Van Oossanen: "Als je zo'n nat jaar hebt als afgelopen jaar, dan merk je dat gelijk."

Maar het water staat nu zo hoog dat het sommige soorten in de weg zit. "Bepaalde bomen hebben er last van. De beuk is daar een mooi voorbeeld van, die kan niet zo lang met zijn voeten onder water staan. Daar zien we misschien nog wel iets in gebeuren straks", zegt Van Oossanen, doelend op mogelijke sterfte van de boom.

Profiteurs

Toch heeft de natte periode ook voordelen. Voor watervogels bijvoorbeeld. "Er zijn soorten die er juist van profiteren. Je ziet dat er andere dieren gaan broeden omdat de kans dat de vos er bij kan komen veel kleiner is, bijvoorbeeld. Dat is weer een andere kant van het verhaal."

Door het aantreden van het voorjaar verwacht Van Oossanen dat de grote waterplassen in het bos binnenkort zullen verdwijnen. "De bomen gaan echt vocht opnemen nu. Dat motortje is aan het draaien, de bladeren moeten weer gevuld worden met vocht zodat de knoppen kunnen uitlopen. Het gaat nu hard. Maar er zijn ook plekken bij waar het water op een ondoordringbare laag staat, dan moet het verdampen. Daar kan het langer blijven staan, want dan moet de zon het gaan oplossen."

Lees ook:

Contact
opnemen