Natuur in de achtertuin: ‘Als ik het slootje overspring, ben ik er al’

Zondag 02 Juni 2024
  • Water, bos en kronkelende paadjes: het afwisselende natuurgebied Exloërkijl (Rechten: Jaap de Vries)

Waar je ook woont in de provincie, om de hoek is altijd wel een mooie plek te vinden in het Drentse landschap waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. In Drenthe ligt een aantal bekende natuurgebieden waaronder het Dwingelderveld en de Hondsrug maar er zijn ook veel mooie, relatief onbekende plekken om te bezoeken.

Liesbeth Boer, vrijwilliger bij Het Drentse Landschap, komt graag in Exloërkijl, een zeventig hectare groot bosgebied dat grenst aan haar achtertuin. "Deze visvijver is eind jaren zestig, begin jaren zeventig aangelegd. Hier werd zand gewonnen voor het dempen van de kanalen, de wijken in Tweede Exloërmond en Valthermond." Nu is het een rustig meer omgeven door loof- en naaldbomen. Er komen ganzen, wilde zwanen en verschillende eendensoorten.

Natuur om de hoek

Het is een gevarieerd natuurgebied met bos, grasland, een zandverstuiving, een kikkerpoel en de visvijver met in het midden een eiland. "We hebben een rijke flora en fauna. Ieder seizoen is weer anders", vertelt de natuurliefhebber. "Ik woon hier in de straat en zeg altijd: 'Als ik het slootje overspring, ben ik al in het gebied. Maar gelukkig mag ik bij de buren het bruggetje over. Mijn man en ik lopen hier veel. Iedere dag is er weer iets anders te zien, of je nou 's ochtends vroeg of in de avond komt."

Levend dood hout

Verderop laat ze de zandverstuiving zien. "Hier groeit met name grove den en er zijn veel zandbijen die hun nestjes maken in de grond. Overal zie je die hoopjes zand. Er is ook een stuk dennenbos aan de andere kant. Dat was voor houtbouw maar daar heeft de letterzetter gezeten. Daarom hebben ze een heleboel bomen weg moeten halen. Dat lijkt armoedig maar het heeft toch weer een functie. Het hout leeft, er zit wel weer leven in."

Geen stress

Boer geniet van de rust in het gebied. "Als je gestrest bent, loop je hier een rondje en dan valt alles van je af. Je hoort de vogeltjes zingen, wat wil je nog meer. En als het een keer regent, nou dan regent het. Je bent dicht bij huis dus dan is dat ook niet zo erg. Ik hoef niet met de auto, ik loop zo de tuin uit en ik ben in het bos, het is heerlijk. Genieten, elke dag weer."

Bekijk hieronder de aflevering van 'Natuur om de hoek' waarin Boer Exloërkijl laat zien:

Lees ook:

Contact
opnemen