Natte zomer, de natuur slaakt een zucht van verlichting

Dinsdag 08 Augustus 2023
  • Boswachter Klaas van den Berg in het Bargerveen (Rechten: RTV Drenthe)

Het weer lijkt nu op te knappen, na een maand van regenen en regenen. Niet leuk voor vakantiegangers op de camping. Maar voor de natuur is het een zegen. Na meerdere droge zomers komt de neerslag als geroepen.

Vooral de veengebieden hebben profijt van de neerslag. "Droogte is de vijand," vertelt Klaas van den Berg, boswachter ecologie in Bargerveen. Door de droge zomers ziet hij het veengebied veranderen. "Er zijn meer bomen bij gekomen." Door de veranderende weersomstandigheden is het volgens Van den Berg steeds meer een uitdaging om Bargerveen in tact te houden. "Er zijn niet zoveel hoogveengebieden meer in West-Europa. Ondanks dat Bargerveen een relatief klein gebied is, is het wel belangrijk."

Ook de beekdalen, en hogere bos- en heidegebieden profiteren van de regen, ziet Uko Vegter van Het Drentse Landschap. "De regen zakt natuurlijk naar de lage gebieden. Dus het is goed dat hoge gebieden het nodige opvangen." Juist neerslag over een langere periode, zoals de afgelopen weken, doet de natuur goed. "De grond kan het vocht dan goed opnemen," vertelt Vegter. "We zullen steeds vaker plensbuien krijgen. Maar daar heeft de natuur niks aan."

Er is nog een ander bijkomend voordeel van het natte weer. "We verwachten dit seizoen geen problemen met bosbranden," zegt Vegter.

Contact
opnemen