Monumentale eik in Hollandscheveld wordt verplaatst naar nieuwe plek

Donderdag 20 Juli 2023
  • De boom moet wijken voor de komst van een elektriciteitsstation (Rechten: RTV Drenthe / Wouter Westerveld)

De beschermde zomereik op bedrijventerrein Riegmeer blijft toch behouden. De boom langs de Albartsweg in Hollandscheveld wordt in het najaar van 2024 verplant naar een locatie aan de rand van Riegmeer, ongeveer 250 meter van zijn huidige plaats.

Dat is de uitkomst van overleg door de gemeente met het IVN, klimaatburgemeester Grietje Loof, netbeheerders Tennet en Rendo en vertegenwoordigers van de petitie voor behoud van de eik. Uit onderzoek blijkt dat de boom gezond is en een levensverwachting heeft van meer dan vijftien jaar. De gemeente Hoogeveen zal de vergunning voor het kappen de eik intrekken.

Elektriciteitsstation

De boom van zo'n twintig meter hoog dreigde gekapt te worden om de komst van een elektriciteitsstation mogelijk te maken. Dat station is nodig als nieuwe bedrijven zich in de toekomst op het terrein willen vestigen. Begin dit jaar werd een petitie begonnen om de dreigende kap van de eik te voorkomen.

Op de huidige plek kan de boom niet blijven, is uit onderzoek gebleken. Het formaat van het elektriciteitsstation op Riegmeer is met drie hectare zodanig dat de eik niet op de huidige plek kan blijven staan. Het station kan niet op een andere plaats komen. Dat steekt heel nauw omdat er heel veel kabels op aangesloten moeten worden.

Nieuwe standplaats

Met de juiste verplantmethode en goede zorg voor, tijdens en na de verplanting wordt de kans op een succesvolle verplaatsing op 95 procent geschat. Een nieuwe standplaats is gevonden op de hoek van de Langedijk en de Albartsweg. Hier is voldoende ruimte voor de eik.

Lees ook:

Contact
opnemen