Miss TuinBoon tuiniert met aandacht voor bodem en biodiversiteit

Zaterdag 18 Maart 2023
  • Claudia Boon naast de nieuwe aanplant (Rechten: RTV Drenthe)

Op de Miss TuinBoon-akker in Gees steken de eerste tulpentopjes boven de grond uit: de lente is in aantocht. Claudia Boon teelt hier allerhande bloemen en vaste planten met aandacht voor de bodem en biodiversiteit.

Na de winterstop komt het seizoen langzamerhand weer op gang. Nog even en de bloemen, kruiden en vaste planten van eigen, onbespoten bodem zijn verkrijgbaar.

Bodemleven

"Het bodemleven is nu nog in rust, maar straks gaan we weer mest toevoegen", legt Boon uit. "We telen hier op zand en dat betekent dat er niks in de bodem zit. Het bodemleven gaat aan de slag met de mest en compost en zorgt ervoor dat alle mineralen die je zo toevoegt naar de planten gaan en dat de planten kunnen groeien. Het is wel belangrijk dat je niet overal dezelfde teelt hanteert, zo hebben we verschillende soorten bloemen."

Biodiversiteit

"We leggen meerdere heggen aan op onze akker en we planten bomen aan. Dat is goed voor de biodiversiteit maar ook weer voor het bodemleven. De schimmels en de draden die zich onderling met elkaar verbinden, zorgen voor een gezond bodemklimaat. De heggen trekken beestjes aan. Mocht ik hier een plaag krijgen, dan zitten daar de beestjes in die het hier gaan oplossen. Deze aanpoot is nog jong, maar je ziet de vogels hier al overheen hippen. Door met lagen te werken, de bloemen laag, de heesters midden-hoog en dan de bomen, krijg je diverse soorten insecten en vogels die allemaal een functie hebben in de biotoop die je creƫert."

Vrijwilligers

Vrijwilligers maken het natuurvriendelijke werk van Miss TuinBoon mede mogelijk. "Ik vind het elke week weer 'n feestje om naartoe te gaan", vertelt Hennie Herbers.

"We zaaien, we poten, we wieden, we plukken, alles komt voorbij. Je gaat met het seizoen mee dus dat maakt het wel heel mooi. Vorig jaar zijn we met meer vrijwilligers begonnen, dus het groepje is groter geworden. Het is een stukje gezelligheid met elkaar maar het buiten zijn en het hele proces van begin tot eind meemaken, dat vind ik echt heel mooi. Het begint met een klein zaadje in een potje. In de loop van het seizoen zie je het groeien en uiteindelijk bloeien. Mensen komen op het veld een boeket plukken en zijn allemaal heel enthousiast."

Afbeelding
Vrijwilligers genieten van het samen werken (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen