Met woldloper Mariken Hornman op zoek naar mieren

Zondag 31 Maart 2019
  • Woldloper Mariken Hornman bij een oud mierennest (Foto: RTV Drenthe)

Samen met woldloper Mariken Hornman zijn we op pad in het Drents-Friese Wold. Zij struint heel wat af in het bos en vertelt ons over haar belevenissen. We gaan samen op zoek naar mieren.

Mieren zijn sociale insecten die in kolonies leven. Ze passen zich aan bijna elke denkbare leefomgeving aan en ze komen dan ook over de hele wereld voor. Hun nest bouwen zij in de grond of in holle bomen. 

Mieren in het bos
In het bos leven verschillende soorten mieren waaronder vier rode bosmiersoorten. Dit zijn de behaarde bosmier, de kale bosmier, de zwartrugbosmier en de stronkmier. Andere soorten zijn de satermier, de bloedrode roofmier en de bruine en rode baardmier.

De rode bosmieren bouwen hun nest in de vorm van een koepel aan de rand van dennen- en loofbossen. Hornman heeft een winterse mierenhoop van die rode bosmier gevonden. "Je ziet dat de hoop van boven helemaal gehavend is. Waarschijnlijk heeft een groene specht ervan gegeten en er is regen overheen gekomen."

Lees ook: Met woldloper Mariken Hornman op zoek naar hagedissen

In het zonnetje
Zodra de zon begint te schijnen na een lange en koude winter komen de mieren tevoorschijn. "Bedenk dat het nest een stuk boven de grond uitsteekt maar ook een stuk onder de grond zit. Daar hebben ze de hele winter zitten koukleumen. Nu liggen ze in dikke plakkaten te zonnen alsof het Scheveningen aan zee is, zo mooi."

Op zoek naar voedsel
De bosmier slaat geen voedsel op voor de winter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de honingbij. Zodra de temperatuur stijgt moeten ze dus op zoek naar voedsel. "Ze hebben koolhydraten nodig, suikers, want ze bewegen veel en moeten dus veel energie kunnen verbranden. En ze hebben eiwitten nodig voor hun larven."

Lees ook: Met woldloper Mariken Hornman op zoek naar de kruisbek

Luizen melken
"De suikers halen de mieren bij hun 'vee', hun luizen. Net zoals wij koeien houden, houden zij luizen. Luizen doen zich te goed aan het sap uit de nerven van bladeren hoog in de boom. Ze drinken er zoveel van dat ze ook veel uitscheiden. Die mieren weten dat en melken de luizen."

Insecten eten
Eiwit halen de mieren uit allerlei insecten en rupsen. "Soms een dode muis, maar vooral heel veel insecten. Dat zijn er miljoenen per jaar. Zo zorgen ze voor balans in het bossysteem omdat ze een insectenplaag voorkomen."

In ROEG! zie je zaterdag vanaf 17.10 uur op RTV Drenthe meer over de mieren in het Drents-Friese Wold.

Contact
opnemen