Meppel krijgt een nieuw park met kikkerpoel, ligweide en sportparcours

Donderdag 15 September 2022
  • Ook hommels profiteren straks van het nieuwe park (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)

In Nieuwveense Landen, een nieuwbouwwijk aan de rand van Meppel, komt een nieuw park. Deze plek biedt bezoekers de ruimte voor een wandeling, picknick bij de ligweide en sport. Daarnaast is er aandacht voor het vergroten van de biodiversiteit.

"Midden in een woonwijk zijn groene plekken van groot belang", vertelt woordvoerder Vincent Nevels van de gemeente Meppel. Een groene leefomgeving draagt bij aan de gezondheid van mensen. Groen en bomen zorgen niet alleen voor een schonere lucht, maar nodigen omwonenden ook uit om meer te gaan bewegen. In het park slingeren wandelpaden en wordt sportparcours gerealiseerd.

Daarnaast zorgt het park voor verkoeling in hete periodes. "In de stad is de temperatuur in warme periodes namelijk veel hoger dan buiten de stad - het zogeheten stedelijk hitte-eiland effect", legt Nevels uit. "Een stevige groene plek in de stad helpt dit effect te dempen."

Afbeelding
Het definitieve ontwerp voor een nieuw park in Meppel. (Rechten: Gemeente Meppel)

Inheemse planten

Voor de inrichting van het park heeft de gemeente een uitgebreid bomenplan opgezet in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe. Met voornamelijk inheemse beplanting dat van oorsprong thuishoort in Drenthe.

Er komen verschillende soorten 'parkbomen', zoals els, esdoorn, linde, treurwilg en walnoot. Daarnaast plant de gemeente ook fruitbomen als handappel, kroos en peer. En om het park in en uit te gaan, lopen bezoekers door een toegangspoort van twee tamme kastanjes.

Ook zijn er een een kikkerpoel, een amfibieƫnmuurtje, de verbreding van een sloot en natuurlijke oevers in het ontwerp opgenomen.

Tafeltje dekje

"Met inheemse bomen en ander groen dekken we de tafel voor diersoorten die van nature voorkomen in Drenthe", legt Nevels uit. Er is aandacht voor de voedselbehoefte van insecten en vogels: er komt onder meer een bloemenweide met nectaraanbod en besdragende planten. De gemeente verwacht hiermee onder andere wilde bijen, eekhoorns, egels, veel vogels (waaronder de grote bonte specht) en mogelijk zelfs de otter te verwelkomen.

Uitbreiding

Eind 2022 begint de inrichting van het nieuwe park, in het voorjaar van 2023 is het naar verwachting geopend voor bezoekers. De gemeente Meppel is van plan het park later uit te breiden naar het zuidoosten, aan de andere kant van de Nijeveense Grift. Daar komen mogelijk een hondenlosloopplek en een belevenispad.

Prijsvraag nieuwe naam boombos

Het park heeft voor nu de naam 'Boombos', maar volgens de gemeente Meppel dekt die naam niet de lading van het nieuwe park. Daarom schrijft de gemeente een prijsvraag uit voor inwoners: Bedenk een nieuwe naam voor het nieuwe park. Meedoen kan tot 31 oktober 2022 via www.meppel.nl/prijsvraag. De winnaar krijgt een Meppelbon.

Contact
opnemen