Meppel gaat minibos aanplanten

Woensdag 15 Augustus 2018
  • Meppel krijgt een minibos (foto: Pixabay)

MEPPEL - Meppel gaat in samenwerking met natuureducatiefonds IVN een zogeheten 'tiny forest' aanleggen. Dat is een dichtbegroeid minibos ter grootte van een tennisbaan.

In het minibos worden meer dan veertig inheemse bomen en struiken geplant, zoals wilgen, berken, eiken, hazelaars en lijsterbessen.

Gezonde en hechte buurt
Volgens IVN is door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. "Een minibos in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar", aldus het IVN.

Bovendien kan een minibos volgens IVN helpen om wateroverlast te voorkomen op zomerse dagen met hoosbuien. Zo drinkt een volwassen beuk 500 liter water per dag.

Het minibos komt in de nieuwe wijk Nieuweveense Landen. "Hij komt in de buurt van een school die daar gebouwd gaat worden", zegt wethouder Jaap van der Haar. "We willen dat de tiny forest ook als klaslokaal dient. Leerlingen kunnen er les krijgen over de natuur."

Fifty-fifty
Volgens Van der Haar sluit de aanleg ervan naadloos aan op de plannen die in het coalitieakkoord staan. "Daarom dachten we: 'Daar moeten we op inspelen!'"

Het project kost zo'n 20.000 euro. De helft daarvan wordt gefinancierd door het IVN, dat geld van de postcodeloterij ontvangen heeft, en de andere helft komt van de gemeente.

Behalve in Meppel komt er in elf andere gemeenten in Nederland een minibos te staan. In totaal hadden zich 55 gemeenten bij IVN aangemeld voor een minibos.

Contact
opnemen