Mensen met een handicap zien De Onlanden vanuit de lucht

Woensdag 07 September 2022
  • Vanuit een hoogwerker kunnen mensen met een handicap toch genieten van het uitzicht (Rechten: RTV Drenthe / Hjalmar Guit)

Op veel plekken in Drenthe kun je tegenwoordig prima komen wanneer je slecht ter been bent. De uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden is daar niet een van. Jaarlijks kunnen mensen die moeite hebben met lopen daarom vanuit een hoogwerker de natuur bekijken.

Zestien meter hoog tilt de hoogwerker mensen vandaag de lucht in. De bestuurder draait het bakje 360 graden, zodat de passagiers een compleet overzicht krijgen van de omgeving. Uitgestrekte moeras- en graslanden, een kudde Schotse hooglanders, het kronkelende Eelderdiep: alles is net wat mooier van bovenaf.

'Aantal groeit jaarlijks'

"Mensen zijn werkelijk tot tranen toe geroerd", zegt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten. Met een grote glimlach kijkt hij toe hoe lading na lading naar boven gaat. "Er zijn nu bijna tachtig mensen en bijna ieder jaar groeit het aantal. Als ik zie hoe enthousiast men is, dan vind ik echt dat we hiermee door moeten gaan."

Bij de bouw van de uitkijktoren bleek dat een lift plaatsen om mensen met een handicap naar boven te brengen veel te duur zou zijn. Daarom is door Natuurmonumenten en de gemeente Noordenveld afgesproken dat die groep ieder jaar een dag de kans krijgt om vanuit een hoogwerker toch de natuur vanuit de lucht kan bewonderen.

De meeste passagiers in de hoogwerker zijn wel eens eerder in De Onlanden geweest. Maar zo van bovenaf kijken is toch specialer dan vanaf de grond. Zwiers: "De Onlanden zijn zo ongelooflijk groot dat je het gebied vanaf de weg niet helemaal kunt ervaren. De diversiteit van het landschap, met de stromende beek, het beekdal, hier en daar een ree als je geluk hebt, dat zie je van een hoogte gewoon veel beter."

Het is de bedoeling dat er ook volgend jaar weer een hoogwerker komt. Mensen die De Onlanden eens vanuit de lucht willen zien, kunnen zich daar in de toekomst via internet voor opgeven.

Afbeelding
De uitkijktoren heeft geen lift en is niet voor iedereen toegankelijk (Rechten: RTV Drenthe / Hjalmar Guit)

Lees ook:

Contact
opnemen