Meeste tekenbeten gemeld in Drenthe per duizend inwoners

Maandag 22 April 2024
  • Zo ziet een teek er van dichtbij uit. (Rechten: Catkin via Pixabay)

In 2023 zijn er op tekenradar.nl 4423 meldingen gedaan van tekenbeten. In Drenthe waren de meeste tekenbeten gemeld per duizend inwoners.

In Drenthe worden al jaren veel meldingen gedaan van tekenbeten. Al sinds 2001 kleuren delen van Drenthe rood op de 'Lyme in Nederland' kaart van tekenradar.nl. "Drenthe is een hotspot", zegt Wageningen University-onderzoeker Arnold van Vliet.

Waarom er zoveel tekenbeten plaatsvinden in Drenthe is niet helemaal bekend. "Het aantal tekenbeten is afhankelijk van de activiteit van teken, maar ook van ons gedrag buiten", legt Van Vliet uit. "Drenthe is een van de groenste provincies van ons land, dat zal er mee te maken hebben." Volgens Van Vliet wordt er ook gedacht dat de hoeveelheid ree├źn in een gebied, de ree├źndichtheid, invloed kan hebben op het aantal teken in Drenthe. "Maar helaas is er nog weinig over bekend."

Checken op teken

Een teek is een klein spinachtig beestje en heeft bloed nodig van andere dieren en mensen om te kunnen overleven. Als je wordt gebeten door een teek die de lymebacterie meedraagt, kun je de ziekte van Lyme krijgen. "Daarom moet je altijd checken op teken als je in de natuur geweest bent", zegt Van Vliet. "We moeten onze kinderen ook aanleren om te controleren op teken. Niet regelmatig checken, maar altijd!"

En als na een check blijkt dat je gebeten bent door een teek, kun je dit melden op tekenradar.nl. Deze website is opgezet door het RIVM en Wageningen University. Doormiddel van meldingen worden tekenbeten in Nederland in kaart gebracht. Ook voor voorlichting over bijvoorbeeld de ziekte van Lyme kun je terecht bij de website.

Lees ook:

Contact
opnemen