‘Meer dan duizend’ sitkasparren bij Het Westersche Veld met dood bedreigd

Woensdag 25 Mei 2022
  • Duintjer ziet het afsterven van zijn sitkasparren met lede ogen aan (Rechten: RTV Drenthe)

De sitkaspar dreigt te verdwijnen van landgoed Het Westersche Veld in Rolde. Volgens mede-eigenaar en beheerder Michael Duintjer lijkt het erop dat meer dan duizend van zulke sparren doodgaan. "Als je dit ziet, dan springen je de tranen in de ogen", zegt hij.

Het is niet voor het eerst dat de beheerder problemen heeft met de sitkasparren. "We hebben wel vaker gehad dat de sparren er slecht uitzagen, maar dat kwam toen door luizen. Nu gaat 100 procent van de sparren dood."

Te weinig koper

Veel sparren zien er bruin en dood uit. Volgens Duintjer heeft dat alles te maken met klimaatverandering. Waar Duintjer eerder te maken had met langere perioden van droogte, was het afgelopen jaar juist weer té nat. "Verleden jaar is het water vaak in korte tijden in grote hoeveelheden gevallen", legt hij uit. "Het water wordt direct opgenomen, maar de boom heeft te weinig tijd om stoffen op te nemen. Denk aan metalen en mineralen die elke boom nodig heeft."

Duintjer denkt dat de sparrensterfte te maken heeft met een gebrek aan koper in de grond. Maar om dat zeker te weten laten hij en Stichting Het Drentse Landschap (dat mede-eigenaar is van Het Westersche Veld) onderzoek doen. "Naar alle waarschijnlijk zal dat aantonen dat een gebrek aan koper de sitkaspar de das omdoet."

(Tekst gaat verder onder de video)

Hooghaler ziekte

Koper kun je prima toevoegen aan de bodem, zegt Duintjer.. "Maar de korrels die daarvoor gebruikt kunnen worden, mogen we vaak niet gebruiken. Dat heeft te maken met allerlei wet- en regelgeving."

De grond van het landgoed is zo slecht, dat ook andere bomen er veel last van ervaren. "De grond lijdt aan de Hooghaler ziekte", zegt Duintjer. "Dat is een begrip hier onder boeren en grondeigenaren. We willen er onderzoek naar laten doen, zodat we in de toekomst beter voor onze bomen kunnen zorgen."

Hoewel de bomen op Het Westersche Veld in het verleden wel vaker voor hete vuren stonden (denk maar aan perioden van grote droogte), is de bedreiging van dit jaar nog nooit eerder voorgekomen. "In al die jaren is het nog nooit zo erg geweest."

Nóg kwetsbaarder

Toch heeft is er nog enige hoop, zegt Duintjer. "Dat is het Sint-Janslot. Knoppen die aan bomen groeien en later opeens nog uit kunnen komen. Dat kan eind mei nog gebeuren. Als dat niet zo is, zijn de bomen ten dode opgeschreven."

Daarmee krijgen de andere bomen in de toekomst mogelijk nog meer problemen. "De sitkasparren beschermen de andere bomen van de koude winterwinden. Als die straks verdwijnen, zijn de bomen nog kwetsbaarder. En bovendien vallen ze makkelijker ten prooi aan de letterzetter."

Lees ook:

Contact
opnemen