Meer bomen langs de beek: ‘Een verrijking van de natuur’

Zondag 03 Januari 2021
  • Kees van Son en Loes van der Laan op het bruggetje over het Anlooërdiepje (Rechten: RTV Drenthe)

Het Anlooërdiepje zie je niet altijd duidelijk in het landschap terug. Daar komt verandering in, langs het water krijgen bomen de kans om te ontkiemen. Zo kan je - over een flink aantal jaren - aan de hand van de bomen de loop van het diepje terugzien.

Bij het bruggetje over het Anlooërdiepje staan nu een paar bomen, daar is het water van het diepje nog goed te zien. Verderop is het veel meer dichtgegroeid. Boswachter Kees van Son: "De bomen beschaduwen de beek, waardoor je minder begroeiing in de beek hebt. Dat is wat we hier ook willen. Als je bomen langs het water laat ontkiemen en dus niet meer maait, dan heeft dat veel voordelen. Eentje daarvan is dat het minder dichtgroeit. Daarnaast gaat de watertemperatuur omlaag. In koeler water kan meer zuurstof oplossen, daardoor heb je meer leven in de beek, waardoor het beter is voor de natuur." Ook langs het Zeegserloopje en het Scheebroekerloopje komen meer bomen.

Over een kwart eeuw zijn de veranderingen goed zichtbaar. Van Son: "Ik denk dat we een beekbegeleidend bos krijgen, elzenbroekbos. Dat is een heel eigen biotoop met andere plant- en diersoorten. Dat is een verrijking van de natuur in de Drentsche Aa."

Zin om het kleinschalige beekdal van het Anlooërdiepje te verkennen? Met deze wandeling ontdek je het unieke landschap.

In deze eerste ROEG! van 2021 zie je de vaartocht van Loes van der Laan en Kees van Son. Ze komen ook door het Anlooërdiepje.

Contact
opnemen