Meedoen: de vleermuistuintelling

Woensdag 22 Mei 2024
  • De gewone dwergvleermuis wordt het meest geteld (Rechten: Saxifraga / Jeroen Willemsen)

Dit weekend is het vleermuistuintelling; dus heb je een tuin en zie je daar vleermuizen? Doe dan mee, de Zoogdiervereniging hoopt op zoveel mogelijk tellers. Moeilijk is het niet, maar "een lekkere stoel is wel handig."

Het principe is eenvoudig: vanaf zonsondergang, zo rond kwart voor tien, ga je een uur in de tuin zitten en naar de lucht kijken. Het is het best om een stuk te kiezen met uitzicht op een boom, want daar zitten vaak veel insecten en daar komen de vleermuizen op af. Tegen de avondhemel kun je dan de silhouetten van vleermuizen zien.

Zoekkaart

Probleem is wel dat het van een vliegende vleermuis lastig is om te zeggen welke soort het is: "Ze zijn snel en vliegen heel grillig", zegt Erik Broer van de Zoogdiervereniging. Daarom is er een telkaart gemaakt. "Daarmee kan je aan de hand van de grootte, het vlieggedrag en het silhouet de soorten redelijk op naam brengen. Maar als je dat echt serieus wilt doen dan heb je een batdetector nodig. Die zorgt ervoor dat je de geluiden van vleermuizen kunt horen en dat heb je nodig om met zekerheid te weten om welke soort het gaat."

Afbeelding
Zo ziet de zoekkaart vleermuizen eruit (Rechten: Zoogdiervereniging / Peter Twisk)

Een uitgebreide versie van de zoekkaart staat hier.

In ons land komen 18 soorten vleermuizen voor. Daarvan zijn er vijf regelmatig in tuinen te zien. De dwergvleermuis zit vaak in spouwmuren of onder dakpannen en is heel klein. Tijdens de tellingen wordt deze soort het vaakst gemeld. 'Vleermuis onbekend' staat op nummer twee - wat maar weer aangeeft dat het toch niet meevalt. De laatvlieger zit op dezelfde plekken als de dwergvleermuis, maar is een heel stuk groter. Hij stond vorig jaar op drie.

Graadmeter

Vleermuizen staan onder druk. Door het isoleren van huizen zijn er minder plekken waar ze veilig kunnen verblijven. Broer: "We willen mensen dan ook bewust maken dat er in hun omgeving vleermuizen voorkomen." Vleermuizen jagen 's nachts op vliegende insecten. Een dwergvleermuis kan in één nacht wel duizend muggen vangen. Vleermuizen zijn op die manier een goede graadmeter voor de biodiversiteit in een buurt.

Mee doen? Meer informatie vind je hier

Contact
opnemen