Lugubere vondst in Zuidlaren: dode en verminkte zwanen in weiland

Donderdag 14 April 2022
  • De zwaan werd met afgeknipte poten gevonden in een weiland (Rechten: Milieu en Dierenpolitie Noord-Drenthe)

Twee zwanen met kogelgaten, waarbij bij een van de dieren de poten waren afgeknipt. Dat vonden medewerkers van de Dierenambulance Noord-Drenthe gistermiddag in een weiland aan de Nieuwe Dijk bij Zuidlaren.

"Om misselijk van te worden", reageert Jolanda, die na een oproep de dieren vond. "Wij werden gebeld door iemand die de zwanen had zien liggen. Toen we bij het weiland kwamen, zagen we dat bij een van de zwanen de poten waren afgeknipt. Die lagen bij het dier. Daarnaast had deze vogel een klein kogelgat in zijn vleugel. De andere zwaan had een kogelgat in zijn hals."

'Hoe haal je het in je hoofd?'

De medewerkers schakelden vervolgens de politie in. "Dit zag er zo naar en luguber uit. Hoe haal je het in je hoofd om dit bij onschuldige dieren te doen? De politie gaat in ieder geval onderzoek doen, maar de kans is klein dat ze erachter komen wie de dader is. Helaas stond er geen bordje bij."

Zwanen zijn beschermde dieren. Volgens Jolanda waren het twee jonge dieren. "Ze waren denk ik een jaar oud. Heel naar om dit zo aan te treffen. Dit is gewoon dierenmishandeling. Gelukkig maken we dit niet vaak mee."

Contact
opnemen