Luchtwachttoren in Schoonebeek komende zomer weer te beklimmen

Woensdag 20 December 2017
  • De luchtwachttoren in Schoonebeek kan in de zomer weer worden beklommen (foto: archief RTV Drenthe)
  • De luchtwachttoren in Schoonebeek kan in de zomer weer worden beklommen (foto: archief RTV Drenthe)

SCHOONEBEEK - De uit de Koude Oorlog stammende luchtwachttoren in Schoonebeek is hoogstwaarschijnlijk vanaf komende zomer weer te beklimmen. In het voorjaar start de restauratie van het ernstig in verval geraakte bouwwerk.

Dit meldt projectleider Aaldert Sikken van de Stichting Drents monument. Deze organisatie heeft de afgelopen jaren gewerkt aan financiering van de restauratie. Volgens Sikken gaat het herstel ongeveer 300.000 euro kosten. Een belangrijk deel hiervan wordt opgebracht door de provincie Drenthe en de gemeente Emmen. Ook is het de bedoeling het lokale bedrijfsleven, inwoners van Schoonebeek en het Prins Bernard Cultuurfonds om een financiële bijdrage gevraagd. Er is momenteel nog 50.000 euro nodig. 

Verslaggever Ineke Kemper maakte in mei 2016 een tv-reportage over de luchtwachttoren:


Waarnemingspost
De toren werd in 1954 gebouwd en deed in de jaren zestig dienst als waarnemingspost voor de luchtwachtdienst. De bemanning moest laagvliegende Sovjet-vliegtuigen signaleren, die probeerden de radar te ontwijken. De toren in Schoonebeek deed tot en met 1964 dienst en is sindsdien ernstig in verval geraakt. Nederland telde ooit 130 van deze luchtwachttorens. Daar zijn volgens Sikken nog een tiental van over. 

Fiets- en wandelroutes
Vrijwilligers, verenigd in de Vrienden van de Schoonebeker luchtwachttoren, zorgen dat de toren en de omgeving netjes blijft. Als de restauratie voltooid is neemt de Stichting Drents Landschap het beheer van het Koude Oorlog-monument over. Zij zorgt ervoor dat het bouwwerk niet opnieuw in verval raakt. Bedoeling is dat er bij de toren ook een openbaar toilet komt. De zuivering daarvan moet plaatsvinden door middel van een natuurlijk rietfilter. De benodigde energie komt van zonnepanelen. De initiatiefnemers hopen dat, eenmaal in oude staat hersteld, de toren opgenomen kan worden in fiets- en wandelroutes.

Contact
opnemen