Lezing: breng je eigen regenworm mee

Zaterdag 12 Februari 2022
  • Jeroen Onrust doet onderzoek naar regenwormen (Rechten: Jeroen Onrust)

Een gezonde bodem krioelt van het leven. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn regenwormen. Wetenschapper Jeroen Onrust doet onderzoek naar de dieren en omstandigheden waaronder zij het beste gedijen. In een lezing in het Duurzaamheidscentrum in Assen vertelt hij over het belang van de regenworm. Voor de bodem en als voer voor weidevogels.

Bezoekers mogen zelf een worm uit de tuin meenemen. Dat kan in een potje met wat aarde en gaatjes in de deksel. Tijdens de bijeenkomst zal Onrust de meegebrachte wormen bespreken.

Rood of grijs

Regenwormen bestaan in een rode en een grijze variant. De rode wormen komen 's nachts aan de oppervlakte en brengen organisch materiaal de bodem terug in. "Zij zorgen voor een goede bodemstructuur. Als je de rode worm kwijtraakt dan moet je steeds meer doen om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden", legt Onrust uit. "Bijvoorbeeld door kunstmest te gebruiken en te ploegen."

Weidevogels

De rode regenworm heeft het moeilijk en komt steeds minder voor op het boerenland. Volgens Onrust heeft dat te maken met intensief beheer van het land. "Grijze wormen kunnen prima omgaan met bijvoorbeeld bodemverstoring, maar rode wormen vinden dat lastig." Hoe dit samenhangt met de achteruitgang van weidevogels komt in deze lezing aan de orde.

Aanmelden

De lezing vindt donderdag 17 februari plaats in het Duurzaamheidscentrum in Assen en begint om 19:30 uur. Aanmelden vooraf kan via activiteiten@ivnassen.nl. De kosten zijn vijf euro voor leden van IVN-KNNV Assen en 10,- voor niet-leden.

Lees ook:

Contact
opnemen