Les in de buitenlucht: tiny forest in Roderwolde

Maandag 14 Maart 2022
  • OBS Het Palet plant op 16 maart een tiny forest (Rechten: IVN)

Het is voor veel leerlingen een fijne onderbreking van de dagelijkse schooldag, buiten les krijgen. Basisschool OBS Het Palet in Roderwolde maakt het mogelijk. Op woensdag 16 maart krijgt de school een tiny forest, daarbij helpt IVN natuureducatie.

De school in Roderwolde gaat de tiny forest onder andere gebruiken voor het geven van natuurlessen. Ook wethouder Kirsten Ipema van de gemeente Noordenveld en Koos Vrieling Hoveniers helpen met de aanleg van het bosje.

Een bos planten voor de toekomst

Een tiny forest is een klein bosje ongeveer ter grootte van een tennisveld, vertelt Wim Meijberg, projectleider bij IVN. De bodem wordt zo bewerkt dat het binnen drie jaar een volwaardig bos is.

Belangrijke functies van het stukje groen zijn het vergoten van de biodiversiteit, het bijdragen aan klimaatadaptatie, en bovenal kinderen bewust maken dat je een bos plant voor de toekomst. "Kinderen zijn de volwassenen van de toekomst," zegt Meijberg.

Buiten les

In het midden van de tiny forest komt een cirkel met natuurlijk zitmateriaal, zoals boomstammen en stronkjes, zegt Marije Wind, leerkracht bij Het Palet. Hier is dan plek om kinderen lessen te geven over natuur en het bosje zelf.

Kinderen uit groep 5 en 6 worden tiny forest-Rangers, wat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Maar alle groepen gaan er mee bezig. "Zo breng je het kind meer in contact met het bos", vindt Wind.

Jong en oud

"We hopen dat we met meer inzet op vergroening op schoolpleinen buiten bewegen, spelen en leren veel vanzelfsprekender wordt op scholen," aldus Meijberg. Toch wordt de tiny forest niet alleen voor de jeugd geplant. "We willen een ruimte creëren waar jong en oud elkaar kan ontmoeten," zegt Wind. Zo komen er bijvoorbeeld ook een jeu de boules baan en speeltoestellen rondom de tiny forest.

En wordt de tiny forest ooit ook een big forest? "Nee, het moet klein blijven", zegt Wind. "Maar het wordt wel zo dichtbegroeid mogelijk, en gaat ook zeker de hoogte in."

Contact
opnemen