Lentekriebels: 225 lammetjes geboren bij schaapskudde Doldersummerveld

Donderdag 24 Maart 2022
  • Lammeren genieten van de zon (Rechten: AlkeMade via Pixabay)

Het ultieme signaal dat de lente begonnen is: pasgeboren lammetjes die door de wei dartelen. Hoewel het een vrolijk lentebeeld is, bezorgen de 225 lammeren schaapsherder Catrinus Homan bij het Doldersummerveld flink wat extra werk.

De Schoonebeker heideschapen begrazen doorgaans het Wapserveld en het Doldersummerveld onder toeziend oog van Homan. Maar nu, met zoveel pasgeboren lammeren, heeft de herder het beredruk met het verzorgen van de moederschapen en hun splinternieuwe kroost.

Lente drukte

Er lijkt geen einde te komen aan Homan's to-do-list deze dagen. "Voeren, lammetjes die geboren worden, naveltje ontsmetten, hokje bouwen, water geven, weer voeren, hokje bouwen, navel ontsmetten... en omdat het er zoveel zijn, vult dat de dag behoorlijk, ja," zegt de herder.

Desondanks zal je Homan niet horen klagen. "Dit zijn de dieren waarmee ik de komende jaren de pijpenstro (plant op vochtig grasland, red) weer mee te lijf ga", zegt hij. "Dus het is wel mooi altijd."

Een virtueel bezoek

Helaas is het in verband met Q-koorts maatregelen op het moment niet mogelijk om de schapen te bezoeken. Gelukkig is daar is een oplossing voor bedacht.

Op de website van Het Drentse Landschap is een livestream te vinden van de schaapskooi. Daar zijn de lammeren en hun moeders 24/7 te bewonderen. Het zou dus zomaar kunnen dat je de geboorte van een lam live meekijkt!

Bekijk hieronder de video met de vele lammetjes:

Contact
opnemen