Lekker spelen in de modder tijdens ModderDag

Vrijdag 28 Juni 2024
  • 'Buiten spelen en vies worden is goed voor kinderen' (Rechten: IVN)

Het is een uitstekende dag voor een lekker modderbad. Tijdens de twaalfde editie van ModderDag mogen kinderen op de kinderopvang lekker kliederen met modder. In Drenthe spelen zo'n 17 duizend kinderen vandaag buiten.

"Ontzettend belangrijk", vindt Marion de Cocq van IVN Natuureducatie. "Lekker buiten spelen en vies worden staat enorm onder druk, terwijl dat gezond is voor de ontwikkeling van kinderen. Daar vragen wij met ModderDag aandacht voor."

Buiten spelen

In een boom klimmen, slootje springen en een steen over het water keilen waren vroeger normale activiteiten voor kinderen. Tegenwoordig gebeurt het ontdekken van de wereld steeds meer virtueel, via games, tablets en smartphones. Kinderen van nu zitten veel meer binnen dan hun ouders en opa's en oma's. Een ontwikkeling die niet goed is voor de ogen en motoriek en bovendien leidt tot meer overgewicht bij kinderen.

Weer naar buiten

IVN wil graag dat kinderen meer naar buiten gaan en in de natuur spelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Daarom organiseert de organisatie ModderDag. Op kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties vinden allerlei modderige activiteiten plaats waaronder een modderloop, moddervoetbal, schilderen met modder en het maken van heksensoep.

Internationaal

International 'Mud Day' is ontstaan in Nepal en Australiƫ met de achterliggende gedachte dat kinderen meer in aanraking moesten komen met de natuur. Inmiddels wordt deze dag ieder jaar op 29 juni gevierd in onder andere Denemarken, Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Staten. In Nederland werd ModderDag voor het eerst in 2013 georganiseerd. Omdat 29 juni dit jaar op een zaterdag valt, is ModderDag een dag vervroegd.

Lees ook:

Contact
opnemen