Lekker griezelen en tegelijkertijd bijdragen aan onderzoek naar spinnen

Zondag 03 September 2023
  • Kruisspinnen in een web (Rechten: Saxifraga/Ab H. Baas)

Van de meer dan zeshonderd spinnensoorten in ons land komt een deel voor in huis en tuin. Tijdens de Nationale Spinnentelling worden deelnemers uitgenodigd op zoek te gaan en de spinnen die ze tegenkomen te tellen. Onderzoekers komen zo meer te weten over de verschillende soorten.

De telling vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september en wordt voor de elfde keer georganiseerd door Tuintelling.nl.

Kruisspin

Vorig jaar was de kruisspin met afstand de meest getelde spin in Drenthe. Het is een middelgrote spin die tot de familie van de wielwebspinnen behoort. De spin is niet schuw en is vaak middenin zijn web te zien. Het web is verticaal hangend en vangt vooral vliegende insecten. Wordt zijn web verstoord, dan schudt de spin hevig heen en weer en laat zich in ernstige gevallen aan een spindraad op de grond vallen waar hij zich tijdelijk dood houdt.

Herfsthangmatspin

Op de tweede plek stond de herfsthangmatspin, een spin die veel in struiken voorkomt en een hangmatvormig web maakt met spandraden erboven. De spin hangt ondersteboven onder het web. Als insecten tegen de spandraden aan vliegen, vallen ze naar beneden op de hangmat, waar de spin ze door het web heen dood bijt en naar onder trekt. Deze spin is een stuk kleiner dan de kruisspin.

Groen kaardertje

Het groen kaardertje doet zijn naam eer aan met een felgroen lijf. De spin leeft in de struiken, op blaadjes waar je 'm niet zo snel zult zien vanwege zijn schutkleur. Toch stond dit kaardertje vorig jaar op een derde plek in de Drentse uitslag van de spinnentelling. Het web bestaat uit een dicht soort weefsel, dat iedere dag wordt uitgebreid. In het midden is het spinrag het dichtst, daar houdt de spin zich schuil.

Meedoen

Deelnemen aan de spinnentelling is niet ingewikkeld. Loop een rondje en kijk omhoog en omlaag, in en onder planten, op muren, stenen, boomstammen en op de bodem. Ook de exemplaren in huis mogen worden meegeteld. Per soort geef je het aantal dat je gezien hebt door via de website van Tuintelling.nl. Om deelnemers te helpen om alle spinnen te herkennen, is er de spinnenzoekkaart met de meest voorkomende soorten.

Excursie

Kun je maar geen genoeg krijgen van die prachtige spinnen? Zondag 10 september kun je deelnemen aan een spinnensafari in het Drents-Friese Wold. Verschillende spinnen hebben elk hun eigenaardigheden, tijdens de excursie kom je hier meer over te weten. De spinnen worden van veraf maar ook van heel dichtbij bekeken. Voor meer informatie of om je op te geven, bezoek je de website van Staatsbosbeheer.

Bekijk onderstaande video voor een spinnenvoorproefje. Weet jij welke spinnen hier voorbijkomen?

Lees ook:

Contact
opnemen