Lek in het Grolloërveen: Duizenden liters water stromen weg

Dinsdag 22 Maart 2022
  • Nu is een deel van het Grolloërveen weer nat, maar een paar dagen geleden stroomden duizenden liters water het gebied uit (Rechten: RTV Drenthe / Vera Beuke)

Alsof iemand de stop uit een badkuip had getrokken. Dat was de afgelopen dagen de situatie bij de uitkijktoren aan de Halkenbroeken, in het Hart van Drenthe. Staatsbosbeheer wil het water in het natuurgebied graag vasthouden, maar dat ging de afgelopen dagen mis. Via een groot gat stroomden duizenden liters water het gebied uit.

De oorzaak? Een leemprop, waar een grote betonnen buis mee was dichtgemaakt zodat het water niet uit het gebied kon stromen, kon de druk van het water niet meer aan en spoelde weg. En dus liep door die betonnen buis, ook wel duiker genoemd, al het water het gebied uit.

Adders, heikikkers en bijzondere planten

Staatsbosbeheer wil dat het gebied weer nat wordt. "Dit is van oorsprong ook een nat gebied", legt boswachter Evert Thomas uit. "In al die vennetjes leven allemaal dieren, zoals adders en heikikkers, en bijzondere planten. Denk aan veenpluis, veenbes, wollegras en zonnedauw. Die willen we eigenlijk daar houden. Dus moet het nat genoeg zijn."

Tekst gaat verder onder de video

Het gat is sinds maandag weer dicht. "Er is een nieuwe vracht leem voor die duiker gegooid en je ziet binnen een dag het water omhoogkomen. Dus de schade is redelijk beperkt gebleven", zegt Thomas.

Genoeg water?

Of er nu genoeg water ligt om de zomer door te komen, kan Thomas niet zeggen. "Als we net zo'n zomer krijgen als een paar jaar geleden, dan kan het niet nat genoeg zijn. Als je een hele lange warme zomer krijgt, dan verdroogt het gebied en dat is toch jammer voor al die dieren die er leven." Dus hoe meer water er nu ligt, hoe beter.

Om ervoor te zorgen dat ook deze leemprop niet wegspoelt, gaat Staatsbosbeheer binnenkort nog meer leemhoudende grond storten. Thomas verwacht dat het dan genoeg is. "Dan kunnen we permanten het water vasthouden."

Contact
opnemen