Landgoed het Westersche Veld: van smalle strookjes heide naar Natura 2000

Donderdag 19 September 2019
  • Landgoed het Westersche Veld bestaat grotendeels uit heide. (Foto: RTV Drenthe)

De meeste natuur in onze provincie wordt beheerd door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of Stichting Het Drentse Landschap. Maar er zijn ook mensen die op hun eigen land natuur beheren en ontwikkelen.

Nabij Rolde ligt landgoed het Westersche Veld van de familie Duintjer. Het landgoed van bijna tweehonderd hectare groot is al drie generaties in de familie en bestaat vooral uit heide.

Heide opkopen
In 1930 startte de opa van Michael Duintjer met het opkopen van heel veel strookjes smalle heide. "Rond 1960 was het compleet met de grenzen zoals we nu hebben, 192 hectare groot waarvan 70 hectare heide, woeste grond, zo'n beetje 100 hectare bossen met vennen en wat veen, en nog een kleine 20 hectare landbouwgrond", aldus Duintjer.

Van heide naar landbouwgrond en terug
In de 19e eeuw bestond een groot deel van Drenthe uit heide. Aan het einde van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw werden heidevelden ontgonnen en kwam er landbouwgrond voor in de plaats. "Mijn opa heeft dat destijds ook gedaan. Als kleinzoon heb ik het nu weer terug gebracht door heel veel vruchtbare landbouwgrond af te graven en door verschraling de heide weer terug laten komen."

Lees ook: Vijf vragen over de klokjesgentiaan en het gentiaanblauwtje op het Eexterveld​

Rode Lijst
Duintjer is erg gelukkig met de klokjesgentianen die in het voormalige aardappelland omhoog komen. Deze zeldzame plant staat op de Rode Lijst en is erg belangrijk voor het gentiaanblauwtje. Dit hemelsblauwe vlindertje zet zijn eitjes alleen op deze plant af.

Extra geld
Het landgoed is onderdeel van een Natura 2000-gebied. Duintjer: "Waarschijnlijk zijn er in de toekomst mogelijkheden om met een beetje extra geld wat ontwikkelingen te kunnen helpen. We hopen dat het een supermooi natuurgebied wordt. Het is al heel mooi, maar kan nog mooier."

Wil je meer natuurnieuws zien? Kijk dan komende zaterdag vanaf 17.11 naar ROEG! op RTV Drenthe.

Tekst gaat verder onder de video


Een reeks bezoeken
In deze serie zoeken we particuliere natuurgebieden in de provincie op. Eerder waren we op bezoek op het landgoed Geesloo van de familie Jeurink. Dit landgoed in de buurt van Elim in Zuid-Drenthe is tweeënveertig hectare groot en bestaat vooral uit bos.

Lees ook: ‘Ik heb een eigen stuk bos, een eigen stukje Drenthe’

Bij Eext ligt het landgoed Heidehof van Dolf van der Weij en Annetje Braat. Het gebied van tweehonderd hectare bestaat voor het merendeel uit heide en er liggen maar liefst zeven grafheuvels en een pingoruïne. 

Lees ook: ​Landgoed Heidehof: ‘We waren meteen verliefd'

In de buurt van Tynaarlo beheert de Stichting Vrijwillig Bosbeheer Noord-Nederland het Kogelbergveen, een stuk bos van ongeveer drie hectare. De stichting wil hier een zo natuurlijk mogelijk bos ontwikkelen.

Lees ook: Kogelbergveen moet een natuurlijk bos worden

Tussen Zuidlaren en Annen in het Hunzedal ligt de Boonspolder. Dit oud-agrarische landschap is in particulier bezit en wordt beheerd door de Stichting K.P. Boon. In het gebied van honderdentwee hectare gaat akkerbouw samen met aandacht voor biodiversiteit en ontwikkeling van nieuwe natuur.

Lees ook: Oudagrarisch landschap Boonspolder nog steeds in gebruik

In het Steenbergen bij Roden ligt Landgoed Nieuw Holthuizen. Het landgoed bestaat uit drieëntwintig hectare bos en vijf hectare landbouwgrond in het stroomdallandschap. Het landgoed is eigendom van Gert Holthuis en Ellen Wynia.

Lees ook: Landgoed Nieuw Holthuizen: voor iedereen ontzettend genieten

Contact
opnemen