Laagste muskusrattenvangst Waterschap Noorderzijlvest in 25 jaar

Maandag 13 November 2017
  • Muskusratten kunnen een gevaar zijn (foto: archief RTV Drenthe)

EELDE - Waterschap Noorderzijlvest vangt steeds minder muskusratten. Dit jaar werden er 6.200 muskusratten gevangen.

Dat zijn er 5.800 minder dan het jaar ervoor. Volgens het waterschap zijn er in 25 jaar tijd niet zo weinig muskusratten gevangen.

Waterkering
En daar is Noorderzijlvest blij mee, want dat betekent dat er steeds minder van dit soort overlastgevende dieren in het gebied voorkomen. "Muskusratten vormen een gevaar voor onze waterkeringen en de waterveiligheid. Het is een exoot, hij hoort niet in Nederland. In de jaren zeventig is-ie naar Nederland gekomen en het beest beschadigt de keringen. En wij zijn toch afhankelijk van onze keringen, want 70 procent van Nederland ligt onder het waterpeil. Je moet zorgen dat daar geen gaten inkomen en dus moet je de muskusrat wel degelijk bestrijden", zegt Pieter Reitsma van het waterschap. 

Samenwerking
Rond 2012 ving het waterschap nog 28.000 muskusratten per jaar. Bij het vangen van de dieren werkt het waterschap samen met andere partijen, zoals de waterschappen Hunze en Aa's en Drents-Overijsselse Delta. "Hierdoor kunnen de muskusratten veel effectiever en efficiënter bestreden worden."

Contact
opnemen