Kwaken als nooit tevoren: de boomkikker is terug in het noorden

Donderdag 11 April 2024
  • Een boomkikker (Rechten: ANP)

In 2017 werd hij voor het laatst gezien in Drenthe: de boomkikker. Het ging niet goed met de kikker, het was zelfs zo dramatisch dat de soort bijna helemaal verdwenen was uit Nederland. Maar inmiddels gaat het een stuk beter met het beestje, vooral in Noord-Nederland.

Boomkikkers kunnen in bomen klimmen, maar leven het liefst op zonnige oevers van poelen en vennen. Het herstel van deze waterpartijen en het landschap heeft voor nieuw leefgebied voor de dieren gezorgd, aldus RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieƫn en vissen.

Ontsnapte kikkers

Daarnaast is in het noorden een aantal boomkikkers van particulieren ontsnapt. Deze hebben zich genesteld in hun voormalige leefgebied en planten zich daar nu voort. Daardoor worden er nu honderden boomkikkers gezien en gehoord.

Het gaat zelfs zo goed met de kikker, dat het niet meer te doen is om ze in alle wateren te tellen. Er is daarom gekozen voor een andere manier van tellen, waarbij op basis van de hoeveelheid geluid wordt bepaald hoeveel boomkikkers er ongeveer zijn.

Teltraining

Maar RAVON heeft daar niet genoeg vrijwilligers voor in het Noorden en is daarom op zoek naar mensen die willen helpen de kikkers op te sporen. Je hoeft niet bang te zijn dat je geen enkele boomkikker zult zien, want er worden speciale teltrainingen voor gegeven.

Contact
opnemen