‘Klem noodzakelijk om muskusrat te verdrijven’

Woensdag 13 November 2019
  • Klemmen zijn nodig om de muskusrat te vangen (foto: Pixabay)

Klemmen zijn nodig om muskusratten te vangen, dat zegt Herman Berkhof van waterschap Vechtstromen. Deze week kwamen beelden naar buiten van een jonge bever met een muskusratklem aan zijn voorpoot. Een middel om muskusratten te vangen kan dus ook ongewenste bijvangst als gevolg hebben. Zijn er ook andere, minder gevaarlijke mogelijkheden om de ratten te vangen?

Herman Berkhof, coördinator muskusrattenbestrijding bij waterschap Vechtstromen, geeft aan dat er naast de klem, maar één andere manier is om de rat uit het landschap te verdrijven: de fuik. Helaas zijn fuiken minder effectief dan de klemmen.
 
'Voor de voordeur'
Fuiken worden in het water gezet en dan is het wachten tot er een keer een muskusrat in zwemt. Klemmen werken beter, aldus Berkhof. "Bij de klem weet je waar de rat zit. Je plaatst hem voor zijn voordeur."
 
Berkhof geeft aan dat tussen nu en 10 tot 15 jaar alle muskusratten uit Nederland verdwenen moeten zijn. Zonder klemmen gaat dat plan niet lukken, meent hij. "Om de laatste rat te vangen, hebben we de klem echt wel nodig."

'Beverproof'
De beelden van de bever komen van de wildcamera van Tonnie Sterken. Hij is vrijwilliger bij Staatsbosbeheer. Sterken geeft aan dat je de muskusrattenklem niet 'beverproof' kunt maken. Wel kan de klem afgedekt worden. "De muskusrat komt dan uit het hol en raakt in de klem. Die is van de andere kant afgedekt, zodat er geen bever in kan komen." 

Sterken hoopt dat het in de toekomst voorkomen kan worden dat er nog bever in vallen trappen. "Zodat de bever weer vrij en frank rond kan zwemmen.''

Contact
opnemen