Karin en Zula trekken langs alle 53 hunebedden: ‘Ze hebben iets mystieks’

Donderdag 20 Juli 2023
  • Karin Olfert en Zula (Rechten: RTV Drenthe / Marjorie Noë)

In elf dagen tijd langs alle openbare hunebedden in Drenthe en Groningen. Karin Olfert (29) uit Balloërveld gaat deze uitdaging aan. Maar dat doet ze niet alleen, want haar paard Zula staat haar bij tijdens de meer dan 300 kilometer lange tocht.

De keuze voor deze uitdaging komt niet geheel uit de lucht vallen, want Olfert werkt sinds enkele jaren bij het hun Hunebedcentrum in Borger. "Ik zat op mijn werk en dacht opeens: ik heb nog geen vakantieplannen, laat ik met mijn paard op trektocht gaan. Toen schoot opeens door mijn hoofd, waarom niet langs alle hunebedden? Je moet toch iets te doen hebben tijdens je vakantie."

Mystieks

Voor haar hebben hunebedden iets mystieks. "Als kind namen mijn ouders al mee naar hunebedden. Het is een soort reis terug in de tijd. En het is gewoon een mooi overzichtelijk doel. Ik vind het leuk om op mijn paard te stappen en ergens naar toe te rijden."

"Zo is het doel ontstaan om ze allemaal af te vinken. En je hoort dan natuurlijk ook bij de club van de hunebedden (een exclusieve club waarvan je lid kan worden als je alle hunebedden van Nederland hebt bezocht, red.), wie wil dat nou niet", vertelt Karin.

Tekst gaat verder onder de foto

Afbeelding
Karin Olfert en Zula (Rechten: RTV Drenthe / Marjorie Noë)

Veel bagage kan Olfert niet meenemen, want dan zou paard Zula te veel moeten tillen. "Ik heb erg bespaard op kleding, heb lichte spullen en een klein tentje mee. En als ik denk dat ze het zwaar heeft, ga ik er gewoon een paar kilometer naast lopen."

Naast kleding en een tent heeft ze ook eten mee. "Het zou voldoende moeten zijn. Mocht ik nou echt heel veel honger krijgen, kan ik nog altijd wat kopen. We zitten natuurlijk gewoon in Drenthe en niet in de woestijn. Ik kan vast mijn paard wel even vastknopen bij een supermarkt."

Bekijk in de video hoe de tocht van Karin en Zula verloopt:

Karin en Zula trekken langs alle 53 hunebedden: 'Ze hebben iets mystieks'

Contact
opnemen