‘Kamikazeactie’ spreeuwen was gevalletje ‘verkeerde plek, verkeerde tijd’

Maandag 22 Maart 2021
  • De weg lag zaterdag vol dode spreeuwen (Rechten: Jan Paize)

Tientallen spreeuwen leken zaterdag een soort 'kamikazeactie' uit te voeren op de auto van Jan Paize. De inwoner van Spier reed nietsvermoedend weg bij een houthandel in Beilen, toen hij even later ineens in een grote groep spreeuwen terechtkwam.

"De lucht was zwart van de spreeuwen, het was alsof ze zich bewust massaal op de auto stortten", zei hij daarover. Een gerichte actie? Vogelexpert Erik Bloeming weet haast wel zeker van niet. Hij vermoedt dat Paize in de buurt van een slaapplek van de spreeuwen reed.

Een groot deel van de spreeuwen overwintert in Nederland, maar slaat sinds deze maand de vleugels weer uit. Rond de slaapplaatsen zie je soms van die grote wolken met honderden tot duizenden spreeuwen. Je ziet ze dan 'golven' in de lucht.

Verrast door een roofvogel?

"Voordat de spreeuwen op hun slaapplaats zijn, kunnen ze bijvoorbeeld verrast worden door een roofvogel", legt Bloeming uit. "Vanuit een soort groepsgevoel maken ze dan heel snelle bewegingen, zodat die roofvogel de coördinatie kwijtraakt. En ja, als dat gebeurt in de buurt van een auto... Het lijkt mij meer een gevalletje 'verkeerde plek, verkeerde tijd' voor de vogels én de automobilist."

"Het kan goed zijn dat de automobilist vlak bij een slaapplaats reed. En áls je dan een spreeuw raakt, raak je er helaas niet eentje", aldus Bloeming, die benadrukt dat dit soort gevallen niet vaak voorkomen.

Na 'aanrijding' lagen er zo'n dertig dode spreeuwen op de weg. Toen Jan Paize weer thuis was in Spier, vond hij ook nog twee op de kofferbak van z'n auto.

Lees ook:

Contact
opnemen