Kaalslag in Paterswolde: ‘Dit riekt naar criminaliteit’

Maandag 12 Februari 2018
  • Er zijn veel bomen en struiken gepakt aan de Schelfhorst: (Foto: RTV Drenthe/Jeroen Willems)
  • Ook dikke bomen gingen tegen de vlakte (foto: RTV Drenthe/Jeroen Willems)
  • Volgens Weering is sprake van een kaalslag (foto: RTV Drenthe/Jeroen Willems)
  • De kap is nu stilgelegd (foto: RTV Drenthe/Jeroen Willems)

PATERSWOLDE - "Het zijn nog meer bomen dan ik in eerste instantie dacht", zegt raadslid Jarko Weering van Gemeentebelangen Tynaarlo. Aan de Schelfhorst in Paterswolde is volgens hem zonder vergunning een flink perceel bomen gekapt.

"Het is een enorme kaalslag", zegt Weering, die donderdag door buurtbewoners getipt werd over het rigoureuze kapwerk. Bomen van behoorlijke omvang gingen tegen de vlakte. 

Kap stilgelegd
Nadat Gemeentebelangen aan de bel trok, heeft de gemeente de kap afgelopen vrijdag stilgelegd. "Als dat niet was gebeurd, was het vandaag al helemaal kaal geweest, want men was van plan het hele weekend door te gaan", zegt het raadslid.

Woningbouw
De eigenaar van de voormalige camping aan de Schelfhorst wil op het terrein tien grote woningen bouwen. "De gemeenteraad heeft dinsdag groen licht gegeven voor het voorontwerp bestemmingsplan voor dit gebied, maar we zitten nog in het begin van de procedure en nu beginnen ze ineens alles kaal te maken." 

Gemeentebelangen heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. "Dit riekt naar criminaliteit, want er is gewoon een kapvergunning voor nodig", vindt Weering. 

De gemeente Tynaarlo is inmiddels in gesprek met de eigenaar van de grond over de voortgang van het project. 

Rechtszaak
Vorige week is de gemeente Tynaarlo nog door de rechter op de vingers getikt, omdat ze in 2015 illegaal 800 vierkante meter bos had gekapt in het Koepeltjesbos in Eelde. De gemeente is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 2000 euro. Ze had wel een vergunning bij zichzelf moeten aanvragen, dan hadden burgers ook de mogelijkheid gehad bezwaar te maken, oordeelde de rechter.

Contact
opnemen